Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Γαλλία λόγω καύσωνα

Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Γαλλία λόγω καύσωνα

Η Γαλλία αναμένεται να καταγράψει σήμερα Τετάρτη (3/8), μέγιστες θερμοκρασίες 35 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη υψηλότερες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία που πλήττεται από ένα τρίτο κύμα καύσωνα εν μέσω καλοκαιριού, ο οποίος εντείνεται στον νότο της χώρας, πλέον μαστίζεται πλήρως από την ξηρασία, αφότου το Παρίσι και τα προάστιά του τέθηκαν σε «επαγρύπνηση», συνεπεία του μήνα Ιουλίου που ήταν ο ξηρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Γαλλία αναμένεται να καταγράψει σήμερα Τετάρτη (3/8), μέγιστες θερμοκρασίες 35 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη υψηλότερες, με κορύφωση των θερμοκρασιών στους 39 ή 40°C στα νοτιοδυτικά, όπως είναι η πρόγνωση της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να τεθούν 27 διαμερίσματα, από τα 96 της Μητροπολιτικής Γαλλίας, σε «πορτοκαλί επαγρύπνηση για καύσωνα»: από τον νομό του Κάτω Ρήνου (βορειοανατολικά) έως τον Βοκλύζ (νοτιοανατολικά) και τον Οτ-Γκαρόν (νοτιοδυτικά). Οι περισσότεροι από τους νομούς αυτούς βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Αυτή η κορύφωση της ζέστης «θα συνεχιστεί την Πέμπτη με μια μετατόπιση προς τα ανατολικά» και αναμένεται να είναι μικρότερης διάρκειας και έντασης από το προηγούμενο κύμα καύσωνα στα μέσα Ιουλίου, διευκρίνισε η Météo-France. Ωστόσο, η επανάληψη της κορύφωσης της ζέστης περιπλέκει ασυνήθιστα την κατάσταση, θέτοντας σε δοκιμασία τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τη φύση.

«Ανησυχούμε από αυτές τις συνεχείς επαναλήψεις του κύματος καύσωνα» που «δεν επιτρέπουν σε οργανισμούς να επανέλθουν σε μια κανονική λειτουργία», εξηγεί η Ιζαμπέλ Μπονμαρέν της εθνικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γαλλίας (SPF).

«Αναμένουμε μια υπερθνησιμότητα, κυρίως των 75 ετών και άνω», προσθέτει ο συνάδελφός της Ρομπέν Λαγκαρίγκ, διευκρινίζοντας ότι ένας «απολογισμός θα γίνει τον Σεπτέμβριο».

Αυτά τα κύματα καύσωνα επιδεινώνουν επίσης μια πολύ μεγάλη ξηρασία που σαρώνει όλη τη χώρα, με το Παρίσι και τα κοντινά του διαμερίσματα να έχουν τεθεί με τη σειρά τους σε «επαγρύπνηση για την ξηρασία».

Ο Ιούλιος του 2022 ήταν ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί στη Γαλλία από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1958-1959, και ο δεύτερος πιο ξηρός που έχει καταγραφεί ποτέ (μετά τον Μάρτιο του 1961).

Η αθροιστική βροχόπτωση ήταν μόνο 9,7 χιλιοστά, ένα έλλειμμα 84% σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή