Ουκρανία – ΔΟΑΕ: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια»

Ουκρανία – ΔΟΑΕ: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια»

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα σε ειδικούς να επισκεφθούν το εργοστάσιο προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προειδοποίησε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είναι «εκτός ελέγχου» και απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν άμεσα σε ειδικούς να επισκεφθούν το συγκρότημα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ενερχοντάρ, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου. 

Ουκρανία – ΔΟΑΕ: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια»-1
AP

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» στο εργοστάσιο, ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Ραφαέλ Γκρόσι υπογράμμισε τις πολλές παραβιάσεις στην ασφάλεια του εργοστασίου, σημειώνοντας πως βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος».

Η ακεραιότητα του εργοστασίου δεν έγινε σεβαστή, τόνισε, επικαλούμενος βομβαρδισμούς στην αρχή του πολέμου όταν και κατελήφθη.

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση», στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να το λειτουργεί, οδηγώντας σε αναπόφευκτες τριβες, σημείωσε. Αν και ο ΔΟΑΕ έχει κάποιες επαφές με το προσωπικό, αυτές είναι «ελαττωματικές» και «αναποτελεσματικές», ανέφερε.

Ο Γκρόσι τόνισε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Ο ΔΟΑΕ πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται. «Υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό που πρέπει να επιθεωρηθεί», υπογράμμισε.

«Όταν τα συνδυάζετε αυτά, έχετε έναν κατάλογο με γεγονότα που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση. Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να μεταβούμε στο σημείο για να προβούμε σε  αξιολόγηση ασφάλειας, σε επισκευές, αλλά και να βοηθήσουμε όπως κάναμε στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ».

«Ο ΔΟΑΕ, με την παρουσία του, θα αποτρέψει οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου. Επομένως, παρακαλώ και τις δύο πλευρές να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει», δήλωσε.

Στη συνέντευξή του, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. «Είναι σε εξέλιξη μια συνεχής προσπάθεια για μία ή δύο συναντήσεις με στόχο να διερευνήσουμε τις πιθανότητες για συμφωνία». Σημείωσε επίσης ότι μια συνάντηση «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύντομα».

Πηγή: AP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή