Συμφωνία μεταξύ σερβικής Εκκλησίας και Μαυροβουνίου

Συμφωνία μεταξύ σερβικής Εκκλησίας και Μαυροβουνίου

Συμβόλαιο που διέπει τις σχέσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με την πανίσχυρη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέγραψε χθες η Ποντγκόριτσα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Συμβόλαιο που διέπει τις σχέσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με την πανίσχυρη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέγραψε χθες η Ποντγκόριτσα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην επούλωση της βαθιάς ρωγμής μεταξύ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και των υποστηρικτών της σύσφιγξης των σχέσεων με τη Σερβία και τη Ρωσία. Την κυβερνητική πρωτοβουλία επέκριναν οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικά κόμματα του Μαυροβουνίου, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία προσφέρει υπερβολικές εξουσίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε σχέση με τα άλλα δόγματα. Το συμβόλαιο υπέγραψαν ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, και ο Σέρβος πατριάρχης Πορφύριος. Η τελετή υπογραφής σε κρατική έπαυλη σε προάστιο της Ποντγκόριτσας πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη κυβερνητική ανακοίνωση και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν μάλιστα αποκλείσει τις προσβάσεις προς την έπαυλη, καθώς μερικές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε δρόμο του προαστίου.

Το «συμβόλαιο» ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, της μεγαλύτερης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο με σημαντική ακίνητη περιουσία, και του κράτους. Ο Αμπάζοβιτς έχει δηλώσει ότι η συμφωνία με τη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας και την αποφυγή πολιτικών τριβών μεταξύ συντηρητικών και οπαδών του ανοίγματος προς την Ε.Ε. και τη Δύση.

H χώρα δοκιμάζεται από τη σύγκρουση όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι και των Σέρβων, που διάκεινται φιλικά στη Μόσχα.

To φιλορωσικό και φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο της αντιπολίτευσης εξήρε την υπογραφή ως απόρροια του πολιτικού αγώνα του κόμματος για τα δικαιώματα των Σέρβων και της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. Στον αντίποδα, κάποια κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, και συγκεκριμένα το φιλοδυτικό DPS του προέδρου Μίλο Ντουκάνοβιτς, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου με το σερβικό πατριαρχείο.

Η πολιτική σκηνή στη χώρα δοκιμάζεται από τη σύγκρουση μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι και των Σέρβων, που διάκεινται φιλικά στη Μόσχα.​​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή