ΗΠΑ: Οι «Ταλιμπάν» του Τραμπ κερδίζουν τις εκλογές

ΗΠΑ: Οι «Ταλιμπάν» του Τραμπ κερδίζουν τις εκλογές

Τη συνεχιζόμενη επιρροή του πάνω στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέδειξε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τους ψηφοφόρους προκριματικών αναμετρήσεων σε διάφορες πολιτείες της χώρας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη συνεχιζόμενη επιρροή του πάνω στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέδειξε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τους ψηφοφόρους προκριματικών αναμετρήσεων σε διάφορες πολιτείες της χώρας να αναδεικνύουν υποστηριζόμενους από τον Τραμπ υποψηφίους.

Στο Κάνσας, όμως, ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση γιόρτασαν σημαντική νίκη όταν οι ψηφοφόροι απέρριψαν πρόταση νόμου που θα περιόριζε την πρόσβαση γυναικών σε αμβλώσεις, στην πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά την ακύρωση της συνταγματικής κατοχύρωσης της διακοπής κύησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στο δημοψήφισμα του Κάνσας έδειξε ότι η εκλογική βάση των Δημοκρατικών νιώθει οργή για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έχει επιτρέψει τη συσπείρωση προοδευτικών ψηφοφόρων γύρω από το κόμμα του προέδρου Μπάιντεν, παρά την υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου εν μέσω πληθωριστικής πίεσης και ενεργειακής κρίσης.

Ασκεί επιρροή

Τα αποτελέσματα της Τρίτης έδειξαν επίσης ότι ο Τραμπ συνεχίζει να ασκεί υπερβολική επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να υιοθετεί ακρίτως τους ισχυρισμούς του τέως προέδρου για εκτεταμένη καλπονοθεία εις βάρος του. Στην κρίσιμη πολιτεία της Αριζόνας, ο υποστηριζόμενος από τον Τραμπ, Μαρκ Φίντσεμ, εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη υπουργού Εσωτερικών της πολιτείας, αρμοδίου για την πιστοποίηση εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Φίντσεμ συμμετείχε στη διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου 2021, που οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζει να διατείνεται πως ο Τραμπ ήταν ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020. Εάν ο Φίντσεμ εκλεγεί υπουργός Εσωτερικών τον Νοέμβριο, θα μπορεί να ακυρώσει το αποτέλεσμα της κάλπης των προεδρικών εκλογών «προσφέροντας» τις εκλεκτορικές ψήφους της Αριζόνας στον υποψήφιο της αρεσκείας του.

Στην Αριζόνα, το χρίσμα για το υπ. Εσωτερικών πήρε ένας από τους διαδηλωτές της 6ης Ιανουα- ρίου και στο Μίσιγκαν για κυβερνήτης ένας συνωμοσιολόγος για νοθεία το 2020.

Στο Μίσιγκαν, ο συντηρητικός σχολιαστής Τιούντορ Ντίξον, ρέκτης θεωριών συνωμοσίας για νοθεία υπέρ του Μπάιντεν, εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για κυβερνήτης. Ο Τιούντορ θα αναμετρηθεί τον Νοέμβριο με τη Δημοκρατική κυβερνήτρια Γκρέτσεν Ουίτμερ.

Η αντιπαράθεση Ουίτμερ – Τιούντορ θα έχει ως κεντρικό θέμα την άμβλωση και την προσπάθεια της Δημοκρατικής κυβερνήτριας να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες στο Μίσιγκαν θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες αμβλώσεις.

Στο Κάνσας, το πρώην στέλεχος επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και υποστηρικτής του Τραμπ, Μπλέικ Μάστερς, εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία, για να αντιμετωπίσει τον γερουσιαστή Μαρκ Κέλι, θεωρούμενο έναν από τους πιο ευάλωτους Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Ο Μάστερς έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ, αλλά και του συντηρητικού δισεκατομμυριούχου Πίτερ Τιλ, συνδημιουργού του λογισμικού πληρωμών PayPal.

Τι λένε οι αναλυτές

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σημαντική την απόρριψη του νόμου για τις αμβλώσεις στο Κάνσας, θεωρώντας ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τις επερχόμενες επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ποσοστό 60% των ψηφοφόρων της πολιτείας ψήφισε υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος στην άμβλωση, απορρίπτοντας τη σκληρή γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή