Ταϊβάν: Η Πελόζι έφυγε αφήνοντας πίσω της θύελλες

Ταϊβάν: Η Πελόζι έφυγε αφήνοντας πίσω της θύελλες

Ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό από την Κίνα καταγγέλλει η Ταϊβάν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 19 ώρες παραμονής στην Ταϊπέι, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αναχώρησε για τους επόμενους σταθμούς της ασιατικής περιοδείας της, αφήνοντας πίσω της μια εξοργισμένη Κίνα, μια Ταϊβάν υπό στρατιωτική περικύκλωση και μια διεθνή κοινότητα ανήσυχη για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η αμφιλεγόμενη επίσκεψη ως καταλύτης για μια επικίνδυνη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Κυρώσεις και εμπάργκο

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού της χώρου, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο για εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας και ανακοίνωσε τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις στη νήσο, επιβάλλοντας εμπάργκο στις εισαγωγές σειράς αγροτικών προϊόντων. Αλλά το κέντρο βάρους της κινεζικής απάντησης έπεσε στο πεδίο της στρατιωτικής πίεσης. Μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας 27 μαχητικά αεροπλάνα της Κίνας εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, από τα οποία τα 22 πέρασαν τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο γειτόνων, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική ηγεσία στην Ταϊπέι. Και αυτό ήταν μόνον ο πρόλογος. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, θα διεξαχθούν μεγάλης κλίμακας αεροναυτικά γυμνάσια και δοκιμές συμβατικών πυραύλων της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, όπως ήδη έχουν αναγγείλει οι στρατιωτικές αρχές στο Πεκίνο.

Ταϊβάν: Η Πελόζι έφυγε αφήνοντας πίσω της θύελλες-1

Χθες το πρωί, η Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν και στη συνέχεια συναντήθηκε με την πρόεδρο της χώρας, Τσάι Ινγκ Γουέν, μεταφέροντας θερμά μηνύματα υποστήριξης. «Σήμερα ο κόσμος καλείται να επιλέξει μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχισμού. Η αποφασιστικότητα της Αμερικής να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, εδώ στην Ταϊβάν και σε όλο τον κόσμο, παραμένει ακλόνητη», τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. Στο πλαίσιο της σύντομης παραμονής της συναντήθηκε με έναν πρώην ακτιβιστή των διαδηλώσεων του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, ένα βιβλιοπώλη από το Χονγκ Κονγκ που είχε συλληφθεί από τις κινεζικές αρχές και έναν Ταϊβανέζο ακτιβιστή που πρόσφατα απελευθερώθηκε από την Κίνα. Επιπλέον, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ταϊβανέζικης εταιρείας TSMC, που παράγει περίπου τους μισούς από τους ημιαγωγούς (τσιπ) που χρησιμοποιού-νται σε παγκόσμια κλίμακα.

Ανησυχίες από τους Ευρωπαίους και πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ερμηνείες

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η επίσκεψη Πελόζι θα βλάψει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και «θα έχει βαριές επιπτώσεις στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων, καθώς παραβιάζει ευθέως την κινεζική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα». Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε πως η επίσκεψη ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ερεθίσει το Πεκίνο. Διαφορετική ήταν η εκδοχή ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε ενημερώσει τον Κινέζο ομόλογό του για το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στη διάρκεια συνάντησής τους στο Μπαλί, τον Ιούλιο, που κράτησε πέντε ώρες, και του υπογράμμισε ότι η επιλογή της προέδρου της Βουλής ήταν απολύτως προσωπική και δεν προερχόταν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Αποστάσεις από την Ε.Ε.

Ανήσυχη για το ενδεχόμενο μιας ρήξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ε.Ε. αποστασιοποιήθηκε από την επίσκεψη Πελόζι, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου της ότι η Ενωση «έχει καθαρή πολιτική, τασσόμενη υπέρ της μίας Κίνας» και ότι «ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Την ανησυχία τους για την ένταση στα Στενά της Ταϊβάν εξέφρασαν και οι χώρες της Ενωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή