ΝΑΤΟ: «Ναι» από τη Γερουσία των ΗΠΑ στην ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

ΝΑΤΟ: «Ναι» από τη Γερουσία των ΗΠΑ στην ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκριναν χθες Τετάρτη την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διεύρυνση της τριανταμελούς στρατιωτικής συμμαχίας από τα χρόνια του 1990, εξέλιξη που ακολουθεί την ιστορική απόφαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 95 ψήφοι υπέρ έναντι 1 κατά (Τζος Χόλι, Ρεπουμπλικάνος) και ενός «παρών» (Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικάνος), με άλλα λόγια ξεπεράστηκε με άνεση η πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι) που απαιτείτο για να εγκριθούν τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο χωρών στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO, και τη βούληση να εξασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ανέφερε με ικανοποίηση ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή