Κινεζική πρόβα εισβολής στην Ταϊβάν

Κινεζική πρόβα εισβολής στην Ταϊβάν

Μεγάλα γυμνάσια από το Πεκίνο στα ανοικτά του νησιού, μετά την επίσκεψη Πελόζι

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετραήμερα αεροναυτικά γυμνάσια εγκαινίασε χθες η Κίνα, σε αντίποινα για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Οι έξι ζώνες ναυτικού αποκλεισμού που δέσμευσε το Πεκίνο για τις ασκήσεις μπορεί να προσφέρουν πολύτιμη ευκαιρία στον κινεζικό στρατό για «πρόβα τζενεράλε» ενόψει εισβολής στο νησί.

Οι ζώνες επελέγησαν για την ικανότητά τους να αποκλείσουν ενδεχόμενη δυτική επέμβαση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κινέζος υποστράτηγος Μενγκ Σιανπίνγκ εξήγησε ότι η μία από τις ζώνες καλύπτει το στενότερο τμήμα των Στενών της Ταϊβάν, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό μεγάλου λιμανιού και την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον τριών εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών αεροδρομίων της νησιωτικής χώρας. «Η ζώνη της Καοσιούνγκ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια επιτυχημένη εισβολή. Πρέπει να τονίσω ότι αν και πρόκειται για άσκηση, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε αληθινή μάχη», είπε ο υποστράτηγος Μενγκ.

Κινεζική πρόβα εισβολής στην Ταϊβάν-1

Δέσμευση ζωνών

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα μέσω ειρηνικών διαδικασιών, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.

«Η τάση ξένων δυνάμεων να εκμεταλλεύονται την Ταϊβάν με στόχο να περιορίζουν την κινεζική επιρροή είναι γνωστή. Η κυβέρνηση του Πεκίνου είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει το φαινόμενο αυτό και έχει υιοθετήσει πρωτοφανή στρατιωτικά μέτρα για να το αποτρέψει», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σινούα του Πεκίνου, Γου Γιονπίνγκ. Μία από τις ζώνες που έχει δεσμεύσει η Κίνα για τα γυμνάσια βρίσκεται στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, σημείο της νήσου που είναι το πιο απομακρυσμένο από την κινεζική ενδοχώρα. Σε προηγούμενες κρίσεις μεταξύ των δύο χωρών, το Πεκίνο δεν είχε δεσμεύσει θαλάσσιες ζώνες τόσο μακριά από τα Στενά της Ταϊβάν. «Πρόκειται για συνειδητό μήνυμα ότι ο κινεζικός στρατός έχει ενισχύσει τις δυνατότητές του», λέει ο Αμερικανός αναλυτής Μπράιαν Χαρτ.

Αγνωστο παραμένει πόσο θα πλησιάσουν την Ταϊβάν οι κινεζικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση. Ο κινεζικός στρατός ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία προκειμένου να δοκιμάσει τον χρόνο ανταπόκρισης της ταϊβανικής παράκτιας άμυνας, πραγματοποιώντας, για παράδειγμα, βολές εντός των χωρικών υδάτων της Ταϊβάν. Στην ταϊβανική νήσο Κεμόι, έξι μόλις ναυτικά μίλια ανοιχτά των κινεζικών ακτών, πτήσεις άγνωστων αντικειμένων καταγράφονταν από το βράδυ της Τετάρτης. «Δεν έχουμε διαπιστώσει επιθετικές κινήσεις των Κινέζων, αλλά τα πλοία τους κινούνται πολύ κοντά στα χωρικά μας ύδατα», ανέφερε χθες ανώτατος αξιωματικός της ταϊβανικής ακτοφυλακής.

Φοβούνται κρίση

Υστερα από δεκαετίες έντασης και στρατιωτικών κρίσεων με την Κίνα, σημαντική μερίδα πληθυσμού της νησιωτικής χώρας έχει αναισθητοποιηθεί και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στις απειλές του Πεκίνου. Ακόμη, όμως, και αν η Κίνα δεν κινηθεί προκλητικά κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ειδικοί εκτιμούν ότι η παρουσία σημαντικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων γύρω από την Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο και σε κρίση μεγάλης κλίμακας.

Υπηρεσία καταγραφής της αμερικανικής ναυτικής ακαδημίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι ναυτικό κλιμάκιο υπό το αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρέιγκαν» βρισκόταν στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν, και ότι το πλοίο αμφίβιων αποστολών «Τρίπολη» βρισκόταν και αυτό στην περιοχή. «Παλαιότερα ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποιούσε στρατιωτικά γυμνάσια σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της Ταϊβάν. Τώρα έχουν πλησιάσει ανησυχητικά», λέει απόστρατος στρατιωτικός.

Επί ποδός πολέμου

REUTERS

Για πρώτη φορά από την κρίση του 1995-96, η Κίνα εκτόξευσε χθες 11 βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κοντά στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές ακτές της Ταϊβάν. Στην πρώτη ημέρα των τετραήμερων γυμνασίων που ξεκίνησαν μία ημέρα μετά την πολύκροτη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, η Κίνα επιστράτευσε περισσότερα από 100 μαχητικά αεροπλάνα και δέκα πολεμικά πλοία, ενώ η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε, καταγγέλλοντας ότι πέντε κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν μέσα στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το μεσημέρι, πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν βρίσκονταν σε μικρή απόσταση στα Στενά, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της νήσου είχαν ενεργοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας ύστερα από την εκτόξευση του πρώτου κινεζικού πυραύλου. «Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουμε πόλεμο», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν. Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας τόνισε διά του εκπροσώπου του ότι «η συνέργεια και οι προκλήσεις από ΗΠΑ και Ταϊβάν απλώς θα ωθήσουν την τελευταία στην άβυσσο της καταστροφής, φέρνοντας δυστυχία στους Ταϊβανέζους ομοεθνείς μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή