Αεροπορικές πτήσεις: Οι επιβάτες πέταξαν τα κοστούμια

Αεροπορικές πτήσεις: Οι επιβάτες πέταξαν τα κοστούμια

Στα αεροπορικά ταξίδια τής μετά lockdown εποχής η επιθυμία για άνεση υπερνικά την ανάγκη επίδειξης σεβασμού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά τα πρώτα χρόνια του πανδημικού εφιάλτη, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν ξανά να ταξιδεύουν αεροπορικώς. Ισως η διετία που περάσαμε, φυλακισμένοι και με πιτζάμες στο σπίτι, να κατέστησε δυσδιάκριτη τη διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Για κάποιον λόγο, αυτή η νέα θεώρηση περί άνεσης στην ενδυμασία επηρέασε και τα ρούχα που επιλέγουμε όταν ταξιδεύουμε. Οι αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων των αεροδρομίων δεν διαφέρουν πλέον πολύ από αποδυτήρια γυμναστηρίου.

Ακόμη και προτού ο Πίτερ Κερν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εxpedia, προβλέψει ότι το φετινό καλοκαίρι τα αεροπορικά ταξίδια θα γνώριζαν πρωτοφανή αύξηση, όλοι είχαμε αποδεχθεί ότι οι κομψοί επιβάτες του παρελθόντος είχαν μείνει για πάντα εκεί και τα αεροπορικά ταξίδια είχαν χάσει τη λάμψη που κάποτε τα περιέβαλλε.

Αεροπορικές πτήσεις: Οι επιβάτες πέταξαν τα κοστούμια-1
Δείχνει, άραγε, έλλειψη σεβασμού προς τον συνεπιβάτη η είσοδός μας σε έναν μεταλλικό σωλήνα όπου θα παραμείνουμε καθηλωμένοι επί ώρες, φορώντας άνετα σορτς, φόρμες και σαγιονάρες; [ΝΥΤ]

Η Βάλερι Στιλ, επικεφαλής του Μουσείου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μόδας, τονίζει ότι «κάποτε τα αεροπορικά ταξίδια ήταν γεμάτα λάμψη». Αναφέρεται στην εποχή που οι γυναίκες για να ταξιδέψουν φορούσαν γάντια και καπέλα, ενώ οι άνδρες απαραιτήτως κοστούμι και γραβάτα. Σήμερα, το αεροπορικό ταξίδι έχει μετεξελιχθεί σε μια αέναη μάχη για περισσότερη άνεση, χώρο στο ντουλάπι των χειραποσκευών, προνόμια ταχείας επιβίβασης και ένα σακουλάκι με αλμυρά αμύγδαλα. Οι αεροπορικές εταιρείες, άλλωστε, θεωρούν το επιβατικό κοινό αποσκευές σε σχήμα ανθρώπου.

Ο Τζον Πέσκοβιτς, σχεδιαστής ανδρικών ενδυμάτων, εξηγεί ότι σήμερα κυριαρχεί η ανάγκη για άνεση σε όλους τους χώρους. «Προφανώς, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα χρόνια του “επίσημο ένδυμα μόνο”, αλλά δεν είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι επιβάτες επιβιβάζονται στο αεροπλάνο φορώντας το παντελόνι της πιτζάμας τους».

Οι αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων των αεροδρομίων δεν διαφέρουν πλέον πολύ από αποδυτήρια γυμναστηρίου.

Σπορ ή απεριποίητο;

Η αλήθεια είναι, παραδέχεται η Χέδερ Σιμοκάβα, αντιπρόεδρος της αλυσίδας καταστημάτων Bloomingdale’s, ότι το υβρίδιο αθλητικών ρούχων και εσωρούχων το εισήγαγαν οι δημοσιογράφοι μόδας, αφήνοντας τους καταναλωτές να βγάλουν νόημα από το νέο στυλ. «Το σπορ ντύσιμο δεν είναι ταυτόσημο με το απεριποίητο. Η άνεσή σου δεν είναι δυνατόν να μου προκαλεί αηδία», καταλήγει.

Αεροπορικές πτήσεις: Οι επιβάτες πέταξαν τα κοστούμια-2
[ΝΥΤ]

Δείχνει, άραγε, έλλειψη σεβασμού η είσοδός μας σε έναν μεταλλικό σωλήνα όπου θα παραμείνουμε καθηλωμένοι επί ώρες, φορώντας άνετα σορτς, φόρμες και σαγιονάρες; O Πελάγιο Ντιάς, influencer με ένα εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram, βάζει κόκκινη γραμμή στα ξυπόλυτα πόδια. «Ντύσου ωραία. Αν όχι για εσένα, για εμάς. Τουλάχιστον φόρα κάλτσες. Αλλωστε, εμείς θα δούμε τα πόδια σου», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του.

Μια αεροσυνοδός της Delta εξομολογείται: «Ελέγχω τη διαδικασία επιβίβασης και βλέπω πολλούς να εισέρχονται στο αεροπλάνο ξυπόλυτοι. Είμαι σίγουρη ότι κάπου έχουν τα παπούτσια τους». Και συνεχίζει: «Οι Αφρικανοί και οι Ευρωπαίοι ντύνονται καλά για να ταξιδέψουν. Συχνά τους καλωσορίζω στα γαλλικά και με ρωτούν “πού το καταλάβατε;”. “Επειδή είσαστε καλοντυμένοι”, απαντώ.

Αεροπορικές πτήσεις: Οι επιβάτες πέταξαν τα κοστούμια-3
[ΝΥΤ]

Ο σχεδιαστής Μπίλι Ριντ λέει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το αεροπορικό ταξίδι ως μια υποχρέωση. «Γιατί, λοιπόν, να μην ντυθούμε καλά για να γιορτάσουμε το γεγονός ότι μπορούμε να απολαύσουμε ένα προνόμιο που ελάχιστοι έχουν; Aλλωστε, όπως επανειλημμένως λέω στα παιδιά μου, ίσως αυτός που κάθεται στο διπλανό κάθισμα στο αεροπλάνο να είναι ο αυριανός σας εργοδότης. Είναι, λοιπόν, σημαντική η πρώτη εντύπωση που κάνετε».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή