Κινεζικοί πύραυλοι «πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν»

Κινεζικοί πύραυλοι «πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν»

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό πολέμου, με τις ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες να παραμένουν, εξακολουθεί να θυμίζει η κατάσταση στον Ειρηνικό, με την Κίνα να συνεχίζει τις τεράστιας κλίμακας ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Ταϊβάν, περικυκλώνοντας τη νήσο, σε μια κίνηση που αποτελεί αντίποινα στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι

Κινεζικοί πύραυλοι μεταδίδεται ότι διέσχισαν τον εναέριο χώρο πάνω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

Κινεζικοί πύραυλοι «πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν»-1

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι ανακοίνωσε ότι κινεζικά «αεροσκάφη και πολεμικά πλοία» πέρασαν την «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα. Το υπουργείο κατήγγειλε τα «εξαιρετικά προκλητικά» κινεζικά γυμνάσια.

Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι από τους εννέα πυραύλους που εντόπισε, οι τέσσερις «πέταξαν πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν».

«Τα γυμνάσιά μας, αυτή τη φορά, συμπεριέλαβαν πραγματικά πυρά, και ήταν η πρώτη φορά που (πύραυλοι) πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν», δήλωσε στην κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV ο Μενγκ Σιανγκτσίνγκ, καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Εξήρε τις δυνατότητες του κινεζικού στρατού, επισημαίνοντας ότι οι πύραυλοι διαπέρασαν τμήμα του εναέριου χώρου όπου είναι ανεπτυγμένες συστοιχίες Patriot — ευκίνητου συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο της άμυνας της Ταϊβάν έναντι της Κίνας.

Οι ασκήσεις σε εξέλιξη διεξάγονται πιο κοντά παρά ποτέ στην Ταϊβάν και για πρώτη φορά περικυκλώθηκε η νήσος από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πέταξαν «πάνω από 100 στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών» και αναπτύχθηκαν «πάνω από 10 αντιτορπιλικά και φρεγάτες» μόνο χθες. Τα κινεζικά αεροναυτικά γυμνάσια προβλέπεται να διαρκέσουν ως την Κυριακή το μεσημέρι (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), καθώς η Κίνα αψηφά μέχρι στιγμής τις έντονες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων.

Οι ΗΠΑ ανέβαλαν δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, την ίδια ώρα, ανέβαλε μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης των εντάσεων.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευση αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δοκιμής. Η δοκιμαστική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

«Καθώς η Κίνα προχωρεί σε στρατιωτικές ασκήσεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν από τη μεριά τους συμπεριφορά υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης, μέσω της μείωσης των κινδύνων από λανθασμένους υπολογισμούς και παρερμηνείες», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε πως εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα της Ταϊβάν, επιτρέποντας μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Έτσι μία προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα, θα επαναπρογραμματιστεί για να γίνει στο άμεσο μέλλον»,

Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναβάλει επίσης μία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Minuteman III. Η αναβολή εκείνη είχε γίνει προκειμένου να αποτραπεί μία κλιμάκωση της πυρηνικής έντασης με τη Ρωσία, στη διάρκεια των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο πύραυλος Minuteman III έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και κατασκευάζεται από την Boeing Co., ενώ έχει κομβικό ρόλο στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Η ακτίνα δράσης του πυραύλου είναι μεγαλύτερη από 9.660 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα του φτάνει τα 24.000 χιλιόμετρα την ώρα. Περίπου 400 πύραυλοι του ίδιου τύπου έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ουαϊόμινγκ, στη Μοντάνα, και στη Βόρεια Ντακότα.

Μηνύματα Πελόζι, Μπλίνκεν

Από πλευράς της, η Νάνσι Πελόζι επανέλαβε, από τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της, την Ιαπωνία, τη θέση ότι οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ασιατικών κρατών ότι η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν είναι «κατάφωρα προκλητική», σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Ο κ. Μπλίνκεν, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ομολόγων του των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε αυτό, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή