«Εισιτήριο» 15.000 για τους αναρριχητές στο Λευκό Ορος

«Εισιτήριο» 15.000 για τους αναρριχητές στο Λευκό Ορος

Δυσκόλεψαν τα πράγματα για τους απανταχού ορειβάτες που φιλοδοξούν να κατακτήσουν την κορυφή του Λευκού Ορους στη Γαλλία ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή από τη γαλλική πλευρά.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκόλεψαν τα πράγματα για τους απανταχού ορειβάτες που φιλοδοξούν να κατακτήσουν την κορυφή του Λευκού Ορους στη Γαλλία ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδρομή από τη γαλλική πλευρά.

Επειτα από δημοτική απόφαση, οι επίδοξοι αναρριχητές στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, προτού ξεκινήσουν, θα πρέπει να καταθέσουν προκαταβολή ύψους 15.000 ευρώ για την κάλυψη τυχόν επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσής τους, αλλά και ανάσυρσης της σορού και ταφής τους, εάν συμβεί το απευκταίο.

O Ζαν Μαρκ Πεγιέ, δήμαρχος της Σεν Ζερβέ λε Μπεν, από όπου ξεκινούν οι περισσότερες ορειβατικές αποστολές για την κορυφή του Λευκού Ορους, ακολουθώντας τη διαδρομή Γκουτέ, επέβαλε το μέτρο σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει άπειρους και άφρονες ερασιτέχνες, που δεν συμμορφώνονται με καμία προειδοποίηση των Αρχών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάβαση υπό αντίξοες συνθήκες και τελικά επιχειρούν όχι μια αθλητική δραστηριότητα, αλλά μια «παρτίδα ρωσικής ρουλέτας». Σύμφωνα με τη δημοτική απόφαση, οι 10.000 ευρώ αφορούν την κάλυψη των εξόδων διασωστικών επιχειρήσεων, ενώ οι 5.000 θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση θανάτου, για την κάλυψη των εξόδων κηδείας.

Οι επίδοξοι κατακτητές της ψηλότερης κορυφής της Ευρώπης υποχρεούνται να προκαταβάλουν τα έξοδα διάσωσης ή ταφής τους.

Στα μέσα του περασμένου μήνα, εξαιτίας σοβαρών κατολισθήσεων, οι οδηγοί βουνού εγκατέλειψαν τη συγκεκριμένη διαδρομή, που είναι σχετικά εύκολη και ενδείκνυται για κάθε ορειβάτη, ασχέτως δεξιοτήτων και εμπειρίας, και οι δημοτικές αρχές συνέστησαν στους επισκέπτες να την αποφεύγουν. Ο παρατεταμένος καύσωνας που έπληξε την περιοχή τις προηγούμενες εβδομάδες κατέστησε την ανάβαση στο βουνό ακόμα πιο επικίνδυνη. Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Πεγιέ σε ανάρτησή του στο Τwitter, «δεκάδες “δήθεν” ορειβάτες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις. Πέντε επισκέπτες από τη Ρουμανία αποπειράθηκαν να φθάσουν στην κορυφή “φορώντας σορτς, αθλητικά παπούτσια και ψάθινα καπέλα”, αλλά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν όταν τους σταμάτησε η αστυνομία. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στο Λευκό Ορος έχοντας τον θάνατο στο σακίδιό τους. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαίο να προβλέψουμε το κόστος των επιχειρήσεων έρευνας, διάσωσης και ταφής τους. Είναι απαράδεκτο να το επωμισθούν οι Γάλλοι φορολογούμενοι», έγραψε ο Πεγιέ.

Ο δημόσιος διάλογος για την ασφάλεια των σπορ βουνού έλαβε νέα δυναμική εφέτος κατά την περίοδο του καύσωνα, ιδιαίτερα μετά το τραγικό δυστύχημα στη Μαρμολάντα, την ψηλότερη κορυφή των ιταλικών Δολομιτών, όταν η αποκόλληση ενός παγετώνα προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων. Γάλλοι οδηγοί βουνού ισχυρίζονται ότι διαρκώς παρατηρούν κατολισθήσεις βράχων στο Λευκό Ορος, μέρα και νύχτα.

Οι συνθήκες στις Αλπεις έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της περιορισμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα και των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή