Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία (χάρτες)

Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία (χάρτες)

Τα - από πολλές απόψεις πρωτοφανή - κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια των περασμένων ημερών λέγεται πως σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας πιο «επιθετικής» φάσης στον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει την Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, που διαδέχθηκε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, θα πρέπει να οδεύει προς το τέλος της, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει επισήμως το Πεκίνο περί λήξης των κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων στις 7 Αυγούστου.

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις και οι βολές με πραγματικά πυρά που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ταϊβάν τα περασμένα 24ωρα αποτελούν, ωστόσο, τομή στις εξελίξεις, για λόγους όχι μόνο ποσοτικούς αλλά και γεωγραφικούς, καθώς ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που τέτοιου τύπου κινεζικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα τόσο κοντά όχι μόνο στις ταϊβανέζικες ακτές αλλά και σε κάποια από τα νησιά δυτικά της Ιαπωνίας, όπως καταγγέλλεται.

Εκφράζεται η άποψη, δε, ότι αυτά τα γυμνάσια σηματοδοτούν πια την απαρχή μιας νέας πιο επιθετικής φάσης στον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει την Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή (βλ. Ιαπωνία κ.ά.).

Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία (χάρτες)-1
REUTERS/Aly Song

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, η Κίνα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και drones σε περιοχές κοντά στην Ταϊβάν και στα νησιά που βρίσκονται δυτικά της Ιαπωνίας.

Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία (χάρτες)-2

Με κόκκινο χρώμα οι καταγγελλόμενες «παραβιάσεις» της μέσης γραμμής (median line) και της ζώνης αεράμυνας της Ταϊβάν (Air Defense Identification Zone) από κινεζικά αεροσκάφη / πηγή: New York Times   

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν καταγγέλλουν πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων πέντε 24ώρων, κινεζικά αεροσκάφη «παραβίασαν» τη ζώνη αεράμυνας («Air Defense Identification Zone») της Ταϊπέι και τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν («Taiwan Strait median line») συνολικά πάνω από 131 φορές.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δυνάμεις της Ταϊβάν, σε αυτές τις «παραβιάσεις» πήραν μέρος τουλάχιστον 105 κινεζικά μαχητικά καθώς και άλλοι τύποι αεροσκαφών.

Υπογραμμίζεται, δε, πως το πλήθος αυτών των «παραβιάσεων» χαρακτηρίζεται «πρωτοφανές» ακόμη και για μια περιοχή όπως είναι εκείνη της Ταϊβάν που έχει ζήσει εντάσεις στο παρελθόν.

Σε καταγγελίες περί κινεζικών «προκλήσεων» έχει προχωρήσει όμως από την πλευρά της τα τελευταία 24ωρα και η Ιαπωνία.

Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία (χάρτες)-3

Με κόκκινο χρώμα οι καταγγελλόμενες πτήσεις κινεζικών drones πάνω από την ιαπωνική ΑΟΖ / πηγή: New York Times   

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας κατήγγειλε πτήσεις κινεζικών στρατιωτικών drones κοντά στη νήσο Μιγιάκο-Τζίμα, ένα από τα δυτικότερα νησιά της Ιαπωνίας, στις 4 Αυγούστου. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Τόκιο είχε υποστηρίξει πως τουλάχιστον πέντε κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία (χάρτες)-4

Με κόκκινο χρώμα η πορεία των κινεζικών πυραύλων και τα σημεία στα οποία εκείνοι έπεσαν / πηγή: New York Times   

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες βόρεια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν είχαν σκοπό να τεστάρουν τις δυνατότητές τους να προχωρούν σε χερσαίες και θαλάσσιες επιθετικού τύπου επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνεται, ωστόσο, αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια με τα πραγματικά πυρά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν και ένα νέο μοτίβο πιο τακτικών και περισσότερο επιθετικών «παραβιάσεων» από την πλευρά του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 11 κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν, όπως καταγγέλλεται, στις θάλασσες βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν την περασμένη Πέμπτη, 4 Αυγούστου, με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να διαμηνύουν μάλιστα ότι οι βολές τους «έπληξαν με ακρίβεια τους στόχους τους» και την Ιαπωνία από την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για κινεζικούς πυραύλους που έπεσαν στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για πρώτη φορά στα χρονικά.

Με πληροφορίες από New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή