Κολομβία: Ορκίστηκε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο

Κολομβία: Ορκίστηκε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο

Κατά την ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πρότεινε να ιδρυθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του Αμαζονίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ορκίστηκε χτες στη Μπογκοτά, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και υπόσχομαι στον λαό να σέβομαι πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους της Κολομβίας», δήλωσε ο 62χρονος πρώην γερουσιαστής και πρώην αντάρτης.

«Απέτυχε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών»

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, ο Πέτρο ζήτησε να τερματιστεί ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», κρίνοντας πως απέτυχε. Αντίθετα, πρότεινε να αντικατασταθεί από «πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης» στις ανεπτυγμένες χώρες.

Κολομβία: Ορκίστηκε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο-1

«Είναι καιρός να υπάρξει νέο διεθνές σύμφωνο που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», είπε ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, η οποία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.

Ακόμη, ο Γκουστάβο Πέτρο υποσχέθηκε στις ένοπλες οργανώσεις που συνεχίζουν να δρουν στη χώρα «δικαστικά πλεονεκτήματα» εάν συμφωνήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης.

«Καλούμε (…) όλες τις ένοπλες οργανώσεις να εγκαταλείψουν τα όπλα», να «αποδεχθούν δικαστικά πλεονεκτήματα σε αντάλλαγμα για την ειρήνη, τον οριστικό τερματισμό της βίας», ανέφερε.

Διεθνές ταμείο για τον Αμαζόνιο

Ο Πέτρο πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο υφίσταται επιταχυνόμενη αποψίλωση.

«Πού είναι το διεθνές ταμείο για να σωθεί το δάσος του Αμαζονίου; (…) Μπορούμε να μεταμορφώσουμε όλο τον πληθυσμό του κολομβιανού (τμήματος) του Αμαζονίου σε προστάτη του δάσους, αλλά έχουμε ανάγκη χρηματοδότηση από όλο τον κόσμο για να το καταφερουμε αυτό», είπε.

Κολομβία: Ορκίστηκε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο-2

Για να προστατευθεί ο «πνεύμονας του πλανήτη», ο κ. Πέτρο έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να μειώσει το εξωτερικό χρέος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες με σκοπό «να σωθούν τα δάση μας» και «να γίνει αναδάσωση».

«Ας μειώσουμε το εξωτερικό χρέος και ας δαπανήσουμε το πλεόνασμα για να σώσουμε την ζωή της ανθρωπότητας. Αν το ΔΝΤ (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βοηθήσει να μεταμορφωθεί το χρέος σε χειροπιαστές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα αποκτήσουμε νέα οικονομία που θα ευημερεί και νέα ζωή για την ανθρωπότητα», επιχειρηματολόγησε.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να φρενάρει την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου, το οικοσύστημα του οποίου χαρακτηρίζεται απόλυτα κρίσιμο για την απορρόφηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, η Κολομβία απώλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε (2018-2022) δασική επιφάνεια τουλάχιστον 7.018 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι πελώριες πυρκαγιές είναι η κυριότερη αιτία της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου στην Κολομβία. Πίσω τους βρίσκονται η εντατική κτηνοτροφία, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η καλλιέργεια ιδίως κόκας, του φυτού που αποτελεί την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή