Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα

Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα

Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί ύστερα από τους τριήμερους βομβαρδισμούς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε χθες σχετικά με τις εξελίξεις στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, καθώς τηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας η εκεχειρία που επετεύχθη αργά το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από αιγυπτιακή μεσολάβηση, για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Η εκεχειρία έθεσε τέλος σε ένα τριήμερο εχθροπραξιών, που απειλούσε να προκαλέσει τον πέμπτο πόλεμο της Γάζας από το 2007. Ηταν η χρονιά κατά την οποία η επίσης ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την εξουσία σε αυτή τη μικρή λωρίδα γης, που στεγάζει 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίους και υποφέρει από ένα εξοντωτικό ισραηλινό εμπάργκο.

Τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά και τέσσερις γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτού του τριημέρου, ενώ 311 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ υποστήριξε πως ορισμένα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυραύλους της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι κατά λάθος εξερράγησαν εντός της Γάζας. Ουδείς Ισραηλινός σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από τις 1.100 ρουκέτες που εκτόξευσε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Χαμάς δεν ενεπλάκη στη σύγκρουση της Ισλαμικής Τζιχάντ με το Ισραήλ – Ερευνα για τις απώλειες αμάχων ζήτησε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την εκεχειρία, αλλά ζήτησε να διερευνηθούν οι απώλειες αμάχων στη διάρκεια των εχθροπραξιών. «Τις τελευταίες 72 ώρες, οι ΗΠΑ εργάστηκαν με αξιωματούχους του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Ιορδανίας και άλλων κρατών της περιοχής, ενθαρρύνοντας τον γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης και προσέθεσε: «Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει την ταχεία και πλήρη διερεύνηση όλων των αναφορών (για απώλειες αμάχων) και καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την εκεχειρία και να εξασφαλίσουν τη διοχέτευση καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συνέλθει χθες το βράδυ για να συζητήσει τη νέα κρίση στην περιοχή.

Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, το Ισραήλ εξόντωσε δύο ηγετικά στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ χωρίς το ίδιο να υποστεί σοβαρές ζημίες. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να ωφελήσει πολιτικά τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος διαχειρίστηκε την κρίση χωρίς να διαθέτει στρατιωτική πείρα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν σε τρεις μήνες. Η αποτροπή μιας νέας γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης οφείλεται κυρίως στη Χαμάς, η οποία, αν και ιδεολογικά συγγενής προς την λιγότερο ισχυρή Ισλαμική Τζιχάντ, απέφυγε να εμπλακεί σε αυτήν τη φάση.

Μετά τον περυσινό πόλεμο των 11 ημερών, Ισραήλ και Χαμάς ήρθαν σε υπόγειες συνεννοήσεις, που εξασφάλισαν μια εύθραυστη ηρεμία με αντάλλαγμα μια κάποια χαλάρωση του ισραηλινού εμπάργκο και την παροχή αδείας σε περίπου 12.000 κατοίκους της Γάζας να εργάζονται στο Ισραήλ. Χθες το πρωί, βυτιοφόρα με καύσιμα μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή