Ιταλία: Εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ιταλία: Εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ξεκίνησε χθες στην Ιταλία η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτητα και οι υγειονομικές αρχές σε όλον τον κόσμο καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών εμβολιαστικών δόσεων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες στην Ιταλία η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτητα και οι υγειονομικές αρχές σε όλον τον κόσμο καταγγέλλουν την έλλειψη επαρκών εμβολιαστικών δόσεων.

Μέχρι χθες, στη γειτονική χώρα είχαν καταγραφεί 545 κρούσματα του λοιμώδους νοσήματος, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Η ιταλική εμβολιαστική εκστρατεία καθυστέρησε τουλάχιστον ένα μήνα συγκριτικά με εκείνες άλλων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία. Τα πρώτα 200 εμβόλια έγιναν χθες στην κλινική Σπαλανζάνι της Ρώμης, ενώ ενδιαφέρον για εμβολιασμό έχουν εκφράσει άλλοι 600 άνθρωποι. Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στο Μιλάνο.

Στην Ιταλία, τα κρούσματα του λοιμώδους νοσήματος αυξάνονται με ταχύτητα – 545 είχαν καταγραφεί μέχρι χθες.

Στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας, που άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη τον Μάιο, βρίσκονται κατά κύριο λόγο ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι. Συνήθως, ο ιός μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με τον φορέα, ενώ τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι οι γεμάτες πύον δερματικές αλλοιώσεις και κάποια παρόμοια με του κρυολογήματος. Σπανίως το νόσημα επιφέρει τον θάνατο.

Εξαιτίας της ταχύτητας μετάδοσης του ιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ευλογιά των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. H αναβάθμιση του κινδύνου στοχεύει κατά κύριο λόγο στον συντονισμό της προσπάθειας αντιμετώπισής της, αλλά και στην αμεσότερη χρηματοδότηση της έρευνας για νέες θεραπείες και εμβόλια.

Στην ανακοίνωσή του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι μπορούν να εμβολιασθούν ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, καθώς και διεμφυλικοί που είχαν ερωτική συνεύρεση με πολλούς συντρόφους ή εμφάνισαν πρόσφατα κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Κλήθηκαν, επίσης, να εμβολιασθούν όσοι υγειονομικοί φροντίζουν ασθενείς που πάσχουν από ευλογιά των πιθήκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή