Φονική καταιγίδα στη Σεούλ

Βιβλικές καταστροφές και τουλάχιστον οκτώ νεκρούς άφησε πίσω η κατακλυσμιαία βροχόπτωση της Δευτέρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίσθηκαν εξαιτίας της κατακλυσμιαίας βροχόπτωσης, που προκάλεσε πλημμύρες στη Σεούλ και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε ζημιές στις αστικές υποδομές, καταβυθίζοντας δρόμους, πλημμυρίζοντας σταθμούς του μετρό και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Σε πολλές περιοχές, το ύψος της βροχής που έπεσε ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων 80 ετών, όπως ανακοίνωσε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ οι ειδικοί προειδοποίησαν πως οι βροχές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Στις εικόνες που μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται ποτάμια ομβρίων υδάτων να κατακλύζουν τα κλιμακοστάσια των σταθμών του μετρό, ενώ τα νερά φθάνουν στο ύψος των παραθύρων των σταθμευμένων αυτοκινήτων. Πολλοί διαβάτες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασχίσουν τους δρόμους-χειμάρρους προκειμένου να φθάσουν στα σπίτια τους, ενώ η στάθμη των νερών έφθανε στα γόνατά τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τρία από τα θύματα της θεομηνίας πνίγηκαν όταν εγκλωβίσθηκαν στο ημιυπόγειο διαμέρισμά τους, το οποίο ήταν παρόμοιο με εκείνο της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας «Παράσιτα». H τραγωδία που εξελίχθηκε τη Δευτέρα, κατά την οποία βρήκαν φρικτό θάνατο δύο αδελφές 40 ετών και η 13χρονη ανιψιά τους, θυμίζει την εισαγωγική σκηνή της ταινίας, όταν οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να απομακρύνουν τα νερά που έχουν εισρεύσει εξαιτίας ισχυρής θύελλας. Ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γεόλ, επισκέφθηκε το διαμέρισμα, ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα. Η περιοχή όπου εξελίχθηκε η τραγωδία απέχει λίγα χιλιόμετρα από την υπερπολυτελή συνοικία Γκάνγκαμ, με τους λαμπερούς ουρανοξύστες.

Ενα από τα θύματα πέθανε από ηλεκτροπληξία, τρεις νεκροί εντοπίσθηκαν κάτω από τα συντρίμμια μιας στάσης λεωφορείου και ένας άλλος σκοτώθηκε ύστερα από κατολίσθηση λάσπης. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της θεομηνίας, ενώ άλλοι έξι αγνοούνται.

Οπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, σε πόλεις κοντά στη Σεούλ, όπως η Ιντσεον, το βράδυ της Δευτέρας η βροχή έπεφτε με ταχύτητα δέκα εκατοστών ανά ώρα. Εξαιτίας της θεομηνίας διακόπηκαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ ματαιώθηκαν δεκάδες σιδηροδρομικά δρομολόγια τόσο από τη Σεούλ όσο και από την Ιντσεον.

Κατόπιν εντολής του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ, οι αρμόδιες αρχές εκκένωσαν εκατοντάδες σπίτια σε περιοχές υψηλού κινδύνου από τους κατοίκους τους, ενώ ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν το προσωπικό, επιτρέποντας πιο ελαστικό ωράριο εργασίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, οι επικίνδυνες βροχοπτώσεις στη Σεούλ και στις γειτονικές περιφέρειες αναμενόταν να διαρκέσουν τουλάχιστον έως σήμερα, Τετάρτη. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας απέδωσαν την καταστροφική καταιγίδα στην κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι στο άμεσο μέλλον τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα και εντονότερα, λόγω της παράτασης του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή