Γαλλία: Ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης της φάλαινας μπελούγκα από τον Σηκουάνα

Γαλλία: Ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης της φάλαινας μπελούγκα από τον Σηκουάνα

Έβγαλαν από τα νερά του Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα μπελούγκα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τα ξημερώματα η προσπάθεια μεταφοράς της φάλαινας μπελούγκα, η οποία από την προηγούμενη εβδομάδα έχει εντοπιστεί στα νερά του Σηκουάνα, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν της βόρειας Γαλλίας.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες προσπαθειών, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα της ευρείας επιχείρησης για να μεταφερθεί η μπελούγκα στη θάλασσα. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο  σημείο του ποταμού με αλμυρό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ, έτσι ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να παρατηρούν την εξέλιξη της υγείας της, προτού την απελευθερώσουν στα ανοιχτά.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», ενέχει κινδύνους για την Μπελούγκα, ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός.

Γαλλία: Ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης της φάλαινας μπελούγκα από τον Σηκουάνα-1

Η φάλαινα φαίνεται να είναι υποσιτισμένη, ενώ η κατάσταση της υγείας της κρίνεται «πολύ ανησυχητική». Αν και οι διασώστες έχουν δώσει στο συμπαθές κήτος να φάει καλαμάρι και ψάρια, αυτό δεν τα έχει δεχτεί. Υπάρχουν, όμως, σημάδια βελτιώσης αφού έλαβε ένα κοκτέιλ από βιταμίνες και αντιβιοτικά.

«Αυτό έχει σημασία: να βρούμε αν μπορούμε να τη θεραπεύσουμε από όποιο νόσημα την ταλαιπωρεί. Είναι απαραίτητο βήμα πριν απελευθερωθεί στη θάλασσα», ανέφερε η Λάμια Εσσεμλάλι, πρόεδρος της οργάνωσης Sea Shepherd France.

Το κήτος, που εντοπίστηκε τη 2η Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού, μακριά από τα αρκτικά και υποαρκτικά νερά που είναι το συνηθισμένο της περιβάλλον. Είχε καταφέρει να κολυμπήσει μια σημαντική απόσταση, προτού οι αρχές τη σταματήσουν με έναν υδατοφράκτη.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή