ΗΠΑ: Σχέδιο δολοφονίας του Τζον Μπόλτον από Ιρανούς αποκαλύπτουν οι αμερικανικές Αρχές

ΗΠΑ: Σχέδιο δολοφονίας του Τζον Μπόλτον από Ιρανούς αποκαλύπτουν οι αμερικανικές Αρχές

Ένας 45χρονος Ιρανός Φρουρός της Επανάστασης, ονόματι Σαχράμ Πουρσαφί, λέγεται πως είχε προσλάβει «εκτελεστή» στις ΗΠΑ με την αποστολή να σκοτώσει τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας 45χρονος Ιρανός Φρουρός της Επανάστασης, ονόματι Σαχράμ Πουρσαφί, λέγεται πως είχε προσλάβει «εκτελεστή» στις ΗΠΑ, με την αποστολή να σκοτώσει τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον. Ο «εκτελεστής» θα έπαιρνε ως αμοιβή εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, και η δολοφονία θα γινόταν σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί που είχε πέσει νεκρός από αμερικανικά πυρά το 2020 στη Βαγδάτη.

Η αμερικανική δικαιοσύνη έφερε στο φως σήμερα συνωμοσία που λέγεται πως είχε ως στόχο τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, της εν λόγω συνωμοσίας ηγείτο ένα μέλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ο Σαχράμ Πουρσαφί ή Μεχντί Ρεζαγί όπως είναι επίσης γνωστός, 45 ετών, που λέγεται πως είχε προσφερθεί να πληρώσει 300.000 δολάρια σε πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σκοτώσουν τον Μπόλτον. Ο Μπόλτον, εκτός από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, και η απόπειρα  δολοφονίας του εκτιμάται πως θα γινόταν σε εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020, από αμερικανικά πυρά.

ΗΠΑ: Σχέδιο δολοφονίας του Τζον Μπόλτον από Ιρανούς αποκαλύπτουν οι αμερικανικές Αρχές-1
Federal Bureau of Investigation/Handout via REUTERS

Ιρανός πολίτης «επιχείρησε να πληρώσει πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες με 300.000 δολάρια για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία στην Ουάσινγκτον ή στο Μέριλαντ», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η συνωμοσία φέρεται να αποκαλύφθηκε στις αμερικανικές Αρχές από το πρόσωπο που υποτίθεται πως θα δολοφονούσε τον Μπόλτον, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Απριλίου 2022, ο Σαχράμ Πουρσαφί ήρθε σε επαφή με τον «εκτελεστή», χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα, δίνοντάς του οδηγίες για να εντοπίσει, να φωτογραφήσει και μετά να σκοτώσει τον Μπόλτον, που θεωρείται «σκληρός» και «γεράκι» σε ό,τι έχει να κάνει με το ιρανικό ζήτημα.

Ο «εκτελεστής» φέρεται να είχε λάβει οδηγίες να ανοίξει έναν λογαριασμό σε κρυπτονόμισμα, και του είχε δοθεί η επαγγελματική διεύθυνση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, με στόχο το σχέδιο της δολοφονίας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Καθώς η επέτειος είχε περάσει, ο Πουρσαφί συνέχισε να προτρέπει τον «εκτελεστή» να σκοτώσει τον Μπόλτον, τάζοντάς του ένα εκατομμύριο δολάρια εάν η επιχείρηση ήταν επιτυχής.

Το FBI εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πουρσαφί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι κατηγορίες σε βάρος ενός μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για φερόμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον θα πρέπει επηρεάσουν τη διπλωματία με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας η Τεχεράνη είχε περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ σε βάρος της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή