Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα: Ο μίτος για να βγούμε από τον λαβύρινθο του ζητήματος της Ταϊβάν

Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα: Ο μίτος για να βγούμε από τον λαβύρινθο του ζητήματος της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ και οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν είναι αυτές που ξεκίνησαν τις προκλήσεις. Συνεπώς, τα αντίμετρα της κινεζικής κυβέρνησης αποτελούν φυσικό επακόλουθο

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ηµέρες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, παραβλέποντας πλήρως την έντονη αντίδραση και τα αυστηρά διαβήματα της Κίνας, επισκέφθηκε τη νήσο Ταϊβάν της Κίνας, στήνοντας μια απόλυτη φάρσα απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Η Πελόζι θεώρησε ότι το πολιτικό αυτό «σόου» θα μπορούσε να αναδειχθεί στη σπουδαιότερη στιγμή της πολιτικής της καριέρας, αλλά δεν γνώριζε ότι για τη φάρσα αυτή θα δεχόταν δριμύτατη κριτική από τη διεθνή κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών ΜΜΕ.

Επιδιώκοντας να κερδίσει ψήφους για την ίδια και το Δημοκρατικό Κόμμα στις μεσοπρόθεσμες εκλογές, στρέφοντας την προσοχή του κοινού μακριά από τα σκάνδαλα της οικογένειάς της, και για να κερδίσει «πολιτικούς πόντους» εκμεταλλευόμενη την κατάσταση της Ταϊβάν, η Πελόζι αγνόησε τη ζημιά που προκάλεσε στις σινοαμερικανικές σχέσεις και αδιαφόρησε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του εγωισμού, της καιροσκοπίας και της υποκρισίας.

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Κίνας και η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που μπορεί να εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα είναι αυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτός είναι ο πυρήνας της Αρχής της Μίας Κίνας, η οποία αποτελεί ταυτοχρόνως και αναγνωρισμένη, θεμελιώδη αρχή των διεθνών σχέσεων.

Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πελόζι είναι ο τρίτος σημαντικότερος πολιτειακός παράγοντας των ΗΠΑ και δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας. Εφθασε στην Ταϊβάν με πολεμικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό τους. Οι πολιτικές συνέπειες της ενέργειας αυτής είναι αδιαμφισβήτητες και κάτι το οποίο η Κίνα δεν θα δεχθεί ποτέ!

Μολονότι οι ΗΠΑ θέλουν να παρουσιάσουν την επίσκεψη αυτή ως «προσωπικό ταξίδι» και ισχυρίζονται ότι τα διοικητικά σώματά τους δήθεν «κόβουν τις σχέσεις τους» με τη Βουλή, η πράξη αυτή αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της Αρχής της Μίας Κίνας, των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας – ΗΠΑ και της δέσμευσης των ΗΠΑ προς την Κίνα να μην αναπτύξουν επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, καθώς και κατάφωρη παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας, σοβαρή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας και προσπάθεια υπονόμευσης της ειρήνης και σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν.

Επιτρέποντας και οργανώνοντας την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ ενεργούν προκλητικά και δημιουργούν κρίσεις. Μετά το συμβάν, συνασπιζόμενες με άλλους, επιτέθηκαν στα νόμιμα και απαραίτητα αντίμετρα που έλαβε η Κίνα. Ολοι γνωρίζουμε ότι στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα κλοπών δίχως ποινικές συνέπειες (zero-dollar shopping): αν η αξία των κλοπιμαίων είναι μικρή, ο παραβάτης δεν τιμωρείται. Τώρα, όμως, βλέπουμε επίσης ότι και οι ίδιες οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες επιθυμούν να εφαρμόσουν την ίδια τακτική στις διεθνείς σχέσεις.

Πιστεύουν πράγματι οι ΗΠΑ ότι μπορούν να παραβιάζουν την κόκκινη γραμμή και με επανειλημμένες υπερβάσεις να επεμβαίνουν καταφανώς στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να πλήττουν την κινεζική κυριαρχία χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη; Η απάντηση του κινεζικού λαού είναι «αδύνατον»! Αν φέρονται κακόπιστα σε μια μεγάλη χώρα με ιστορία και πολιτισμό άνω των 5.000 ετών, μήπως αυτό φανερώνει την αλαζονεία τους και την ηθελημένα προκλητική τους στάση, που τις τοποθετεί στην αντίθετη πλευρά της Ιστορίας;

Εάν δεν δείχνουν τον ελάχιστο σεβασμό που αρμόζει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με πληθυσμό άνω του 1,4 δισ., αυτό δεν αποδεικνύει, άραγε, ότι επίτηδες πληγώνουν τα συναισθήματα του λαού μας, πηγαίνοντας αντίθετα στις τάσεις των καιρών; Εάν δεν έχουν το ελάχιστο κουράγιο να παραδεχθούν τη διεθνή συναίνεση για την Αρχή της Μίας Κίνας, αυτό δεν δείχνει ότι καταφεύγουν στην πολιτική χειραγώγηση, αντιτιθέμενες σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη αλήθεια;

Οι ΗΠΑ και οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν είναι αυτές που ξεκίνησαν τις προκλήσεις. Συνεπώς, τα αντίμετρα της κινεζικής κυβέρνησης αποτελούν φυσικό επακόλουθο. Τα ολοκληρωμένα μέτρα που έλαβε η Κίνα είναι απαραίτητα και έγκαιρα αμυντικά αντίμετρα, που ελήφθησαν ύστερα από προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση, με στόχο τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

Τα αντίμετρα αυτά είναι σύμφωνα με τους διεθνείς και εσωτερικούς μας κανόνες και λειτουργούν ως προειδοποίηση απέναντι στους προβοκάτορες, ενώ ταυτοχρόνως στοχεύουν στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν. Οποιες συνέπειες προκύψουν, βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αναταραχές και μεγάλες αλλαγές, η διεθνής κοινότητα και οι λαοί όλων των χωρών περιμένουν από την Κίνα και τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και στην προώθηση της ανάπτυξης και ευημερίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που πρέπει να επωμιστούν αυτές οι δύο μεγάλες δυνάμεις. Δυστυχώς, όσον αφορά τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, βρισκόμαστε αμήχανοι απέναντι σε μια όλο και πιο διχασμένη Αμερική. Ο διχασμός αυτός δεν διατρέχει μόνο τα δύο αμερικανικά κόμματα αλλά και το εσωτερικό τους, στο χάσμα ανάμεσα στην ελίτ και στις χαμηλότερες τάξεις, γεγονός που δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να καταλήξουν σε ενιαίες θέσεις σε πολλά θεμελιώδη ζητήματα.

Ο κόσμος δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται: πόσες «Αμερικές» υπάρχουν; Ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την πραγματική Αμερική; Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι κανένας δεν κατάφερε να σταματήσει τις προκλητικές διπλωματικές ενέργειες της Πελόζι, γεγονός που αποτελεί έκφανση της δυσλειτουργικής πολιτικής των ΗΠΑ και συμβάλλει περαιτέρω στη χρεοκοπία της αξιοπιστίας τους ως χώρας. Μπορούμε, επίσης, να πούμε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη διάκριση εξουσιών για να δικαιολογήσουν τη δική τους οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της Ταϊβάν. Στην πραγματικότητα, οι τρεις εξουσίες βρίσκονται σε ομοφωνία για τη σταδιακή αποδόμηση των θεμελίων της Αρχής της Μίας Κίνας. Η διεθνής κοινότητα το αντιλαμβάνεται πλέον αυτό ολοένα και πιο ξεκάθαρα.

Πού βρίσκεται η διέξοδος από την ένταση στο Στενό της Ταϊβάν; Για να βγούμε από τον λαβύρινθο πρέπει να ακολουθήσουμε τον μίτο της Αριάδνης. Ο «μίτος» αυτός δεν είναι άλλος από την Αρχή της Μίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας – ΗΠΑ: Θα πρέπει οι ΗΠΑ να τηρήσουν με ειλικρίνεια τις υποσχέσεις τους, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να επιδοκιμάζουν και να στηρίζουν τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματικά ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Κατά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα, 181 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναγνώρισαν ρητά την Αρχή της Μίας Κίνας ως την πολιτική βάση των διμερών σχέσεών τους με τη χώρα μας. Μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, περισσότερες από 170 χώρες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην αρχή αυτή. Το ότι οι ΗΠΑ επιμένουν να συντάσσονται με τη μειοψηφία σημαίνει ότι εντέλει θα αποξενώσουν τη συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων κρατών.

*Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή