Ανταλλαγή λεκτικών πυρών Κίνας – Ταϊβάν

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών Κίνας – Ταϊβάν

Η Ταϊπέι απορρίπτει κατηγορηματικά την ενοποίηση βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που προτείνει το Πεκίνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τον τερματισμό των μεγάλης κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων στα Στενά της Ταϊβάν, που διήρκεσαν μία εβδομάδα προκαλώντας διεθνή ανησυχία, η ένταση στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως μαρτυρεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της νέας «Λευκής Βίβλου» του Πεκίνου για το θέμα της Ταϊβάν, όπου επιβεβαιώνεται η ακλόνητη βούληση της κινεζικής ηγεσίας να πετύχει την «επανένωση» της ηπειρωτικής Κίνας με την αποσχισθείσα νήσο με το καλό ή διά της βίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ ανανέωσε τις απειλές απέναντι στις Αρχές της Ταϊπέι.

«Η σύμπραξή τους (της κυβέρνησης της Ταϊβάν) με εξωτερικές δυνάμεις προς αναζήτηση ανεξαρτησίας και οι προκλήσεις τους το μόνο που θα πετύχουν είναι να επιταχύνουν την καταστροφή τους», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν, προσθέτοντας ότι η επανένωση με την Κίνα είναι «αναπόφευκτη». Το Πεκίνο επιδιώκει την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στην κινεζική επικράτεια βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» που παραπέμπει σε μερική αυτονομία για θέματα εσωτερικής πολιτικής, στο πρότυπο του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ταϊπέι, όπως και η πλειονότητα των κατοίκων της νήσου, απορρίπτει αυτή τη λύση, επιμένοντας στη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, δηλαδή της ντε φάκτο αυτονομίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν απέρριψε κατηγορηματικά το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα», ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Τζόαν Οου, τόνισε πως «μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του». Η ίδια κατηγόρησε το Πεκίνο ότι χρησιμοποίησε την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι «ως πρόσχημα για να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα, που θα είναι ο εκφοβισμός του λαού μας».

Η Ταϊβάν απάντησε στη στρατιωτική πίεση της Κίνας με τα δικά της γυμνάσια στο νότιο τμήμα της νήσου, που κράτησαν δύο ημέρες. Χθες η πρόεδρος της χώρας, Τσάι Ινγκ Γουέν, μιλώντας σε αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτίμησε ότι η απειλή χρήσης βίας από την πλευρά της Κίνας δεν έχει μειωθεί, παρότι η στρατιωτική παρουσία της στα Στενά φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Στο Ριάντ ο Σι

Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο της ρεπορτάζ κατά το οποίο ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία την ερχόμενη εβδομάδα, με προορισμό το Ριάντ. Η Κίνα, που έχει ανάγκη το σαουδαραβικό πετρέλαιο, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος των Σαούντ. Σύμφωνα με τον Guardian, οι Σαουδάραβες ετοιμάζουν για τον Σι μεγαλειώδη υποδοχή, σε αντιδιαστολή με την ψυχρότητα που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο βασίλειο, τον περασμένο Ιούνιο. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη βρετανική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή