Β.Κορέα: Νικήσαμε την COVID-19, λέει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Β.Κορέα: Νικήσαμε την COVID-19, λέει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση των πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας διέταξε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, διακηρύσσοντας ότι η χώρα του «νίκησε» την COVID-19 και κατηγορώντας τη Νότια Κορέα για την εξάπλωση του ιού – κατηγορία την οποία η Σεούλ χαρακτήρισε αδιανόητη και ανυπόστατη.

Μιλώντας σε συνάντηση με επαγγελματίες του τομέα της υγείας και επιστήμονες, ο Κιμ χαρακτήρισε τη «νίκη» εναντίον του «πυρετού», όπως ονομάζουν την COVID-19 στη χώρα του, «ιστορικό γεγονός, που δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το μεγαλείο του κράτους μας, την αδάμαστη επιμονή του λαού μας και τα εθνικά μας έθιμα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι».

Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της από τον Ιανουάριο του 2020, λίγο μετά την εμφάνιση της COVID-19 στη γειτονική Κίνα και για μεγάλο διάστημα υπερηφανευόταν ότι δεν είχε θύματα της νόσου, παρότι στερούνταν διαγνωστικών τεστ και εμβολίων. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο παραδέχθηκε πως χτυπήθηκε από τον «πυρετό» και στην πορεία ανέφερε ότι 4,77 εκατ. άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου. Από τις 29 Ιουλίου δεν αναφέρονται νέα κρούσματα.

Η Πιονγιάνγκ κατηγορεί τη Νότια Κορέα για την πανδημία και απειλεί με «φονικά αντίμετρα».

Στη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τους επιστήμονες παραβρέθηκε και η αδελφή του, Κιμ Τζο Γιονγκ, η οποία διαδραματίζει ολοένα και περισσότερους ρόλους. Στην παρέμβασή της, άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι και ο αδελφός της νόσησε από την COVID-19.

«Παρότι ήταν σοβαρά άρρωστος με υψηλό πυρετό, δεν μπορούσε να καθίσει και να ξεκουραστεί ούτε στιγμή, καθώς σκεφτόταν τους ανθρώπους που χρειάζονταν φροντίδα μέχρις ότου τελειώσει ο πόλεμος κατά της πανδημίας», ανέφερε η Κιμ. Η κρατική τηλεόραση που κάλυψε την τελετή έδειχνε αρκετούς από τους αξιωματούχους να σκουπίζουν τα δάκρυά τους.

Στην ίδια παρέμβασή της, η Κιμ Τζο Γιονγκ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η COVID-19 μεταδόθηκε στη χώρα της από προπαγανδιστικά φυλλάδια της Νότιας Κορέας, την οποία απείλησε με «φονικά αντίμετρα». Η παράδοξη αναφορά παραπέμπει στα φυλλάδια αντικαθεστωτικών της Βόρειας Κορέας που έχουν καταφύγει στη γειτονική χώρα. Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη λύπη του για τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» της Πιονγιάνγκ και τις «αγενείς και απειλητικές αναφορές» που τους συνόδευαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή