Χορτοφαγία και κάταγμα ισχίου

Χορτοφαγία και κάταγμα ισχίου

Οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα του ισχίου όταν φθάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, συγκριτικά με όσες καταναλώνουν και κρέας.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα του ισχίου όταν φθάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, συγκριτικά με όσες καταναλώνουν και κρέας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Πανεπιστημίου Λιντς, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC.

Για να εξαγάγουν συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία όπως τα ημερολόγια διατροφής και το ιατρικό ιστορικό 26.318 γυναικών ηλικίας από 35 έως 69 ετών, το 28% των οποίων ήταν χορτοφάγοι και το 1% βίγκαν. Διαπιστώθηκε ότι το 3% (822 γυναίκες) υπέστη κάταγμα ισχίου κατά το διάστημα των 22 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Ο λόγος που καταγράφεται μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος στις χορτοφάγους παραμένει ασαφής. Οι επιστήμονες, ωστόσο, υποθέτουν ότι κάποιες γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή στερούνται πολύτιμα διατροφικά στοιχεία και ιδιαίτερα εκείνα που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών και των μυών.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στις χορτοφάγους δεν είναι να αλλάξουν διατροφικές επιλογές, γιατί σίγουρα η χορτοφαγία ευνοεί πολλές πτυχές της υγείας, ενώ είναι θετική και για το περιβάλλον. Τους συνιστούμε, όμως, να χαράξουν με ιδιαίτερη προσοχή το διατροφικό τους πρόγραμμα, ώστε να μη στερούνται όλα εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία που οι υπόλοιποι προσλαμβάνουμε με την κατανάλωση κρέατος και ψαριού», τονίζει ο δρ Τζέιμς Γουέμπστερ, από το βρετανικό πανεπιστήμιο που συντόνισε την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορτοφαγική διατροφή θεωρείται πολύ καλύτερη επιλογή συγκριτικά με την κρεοφαγική, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυξημένο κίνδυνο, όταν φθάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, διατρέχουν οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Λύση η ισορροπία

Αυτό που υποδεικνύει η πρόσφατη μελέτη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η ανάγκη μιας ισορροπημένης διατροφής. «Κατά πάσα πιθανότητα, οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, και πιθανώς λόγω της περιορισμένης πρόσληψης κάποιων θρεπτικών συστατικών, έχουν πιο αδύναμα οστά και μικρότερη μυϊκή μάζα, δύο παράγοντες που προδιαθέτουν για κατάγματα ισχίου», καταλήγει ο δρ Γουέμπστερ.

Το 90% των καταγμάτων σε ηλικιωμένους, που έχουν πιο εύθραυστο σκελετό, οφείλεται σε πτώσεις. Αυτοί οι τραυματισμοί, δε, συνήθως τους κάνουν ακόμη περισσότερο ευάλωτους.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι χορτοφάγοι είναι πιθανότερο να έχουν μικρότερο σωματικό βάρος συγκριτικά με εκείνους που συστηματικά καταναλώνουν κρέας και κατά συνέπεια λιγότερο σωματικό λίπος, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στην περίπτωση πτώσης στο έδαφος.

Καταληκτικά, ο δρ Γουέμπστερ επισημαίνει ότι, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, οι χορτοφάγοι θα μπορούσαν να επιλέγουν τροφές όπως δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο και βιταμίνη Β12, ώστε να ενισχύουν την υγεία των οστών τους καθώς και να διασφαλίζουν ότι προσλαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες από τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και παρόμοια διατροφικά είδη.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση παρόμοιας μελέτης για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα της χορτοφαγίας και στους άνδρες όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή