ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί

ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί

Μαχαιρώθηκε στον λαιμό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ινδικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δέχθηκε σήμερα επίθεση από άγνωστο στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί-1
AP Photo/Joshua Goodman

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι ανέβηκε αιφνιδιαστικά στη σκηνή όπου ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία και άρχισε να χτυπά τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Όπως θα γινόταν αργότερα γνωστό, ο άνδρας που συνελήφθη ως ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας ονομάζεται Hadi Matar και είναι 24 ετών, από το Νιου Τζέρσεϊ.

ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί-2
Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης (Charles Fox via AP)

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα μίντια, ο δράστης πρόλαβε να μαχαιρώσει τον 75χρονο συγγραφέα δέκα με δεκαπέντε φορές προτού ακινητοποιηθεί και τελικώς συλληφθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο συγγραφέας μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. 

ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί-3
TWITTER @HoratioGates3 /via REUTERS

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρουσντί είχε προκαλέσει ένταση και αντιδράσεις σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε πως είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί.

Οι New York Times επιχείρησαν να επικοινωνήσουν σήμερα με ιρανική διπλωματική πηγή, η οποία υποστήριξε ωστόσο ότι το Ιράν δεν προτίθεται να εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας.

ΗΠΑ: Επίθεση δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί-4
AP Photo/Ron Edmonds

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στον ινδικής καταγωγής Βρετανό συγγραφέα. «Ελπίζουμε να είναι καλά», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter. «Σοκαρισμένος» δηλώνει από την πλευρά του, και ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή