Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης

Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης

Η ανοικοδόμηση των βομβαρδισμένων σπιτιών στα περίχωρα του Κιέβου έχει αρχίσει. Κάτοικοι και εθελοντές κάθε ηλικίας, δουλεύουν στα χαλάσματα για να προλάβουν τον χειμώνα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να συνεχίζεται στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της χώρας με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και τους Ουκρανούς να καταστρώνουν αντεπίθεση στη Χερσώνα, ωστόσο η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι τελείως διαφορετική. Εκεί, οι κάτοικοι επιχειρούν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους και να συνεχίσουν τις ζωές τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και τα πατρογονικά τους εδάφη.

Το Associated Press βρέθηκε στη Novoselivka ένα χωριό 140 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, το οποίο δέχτηκε σφοδρή επίθεση κατά την πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, καταγράφοντας τις προσπάθειες των εθελοντών ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού της 66χρονης Maria Metla. Λίγα μέτρα μακριά από το σημείο ανακόπηκε η ρωσική προέλαση στην αμυντική περίμετρο που είχαν στήσει τα ουκρανικά στρατεύματα. Το σπίτι της γυναίκας δέχτηκε βαριά πυρά από το πυροβολικό και την αεροπορία, ενώ συνολικά πέντε βόμβες εξερράγησαν στο γειτονικό χωράφι και μόνο όσα αντικείμενα ήταν στο υπόγειο διασώθηκαν. 

Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης-1

Τώρα τα συνεργεία των εθελοντών πηγαίνουν εκεί κάθε πρωί και μαζεύουν από τα χαλάσματα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Τούβλα, πόρτες, πλαίσια από ηλεκτρικές συσκευές αποτελούν τις πρώτες ύλες για την ανοικοδόμηση του σπιτιού. «Σε άλλες χώρες, εάν το σπίτι σας καταστραφεί, μπορεί να βάλετε μια πινακίδα «Προς Πώληση» και να μετακομίσετε αλλού. Δεν είναι έτσι εδώ», εξηγεί ο Andriy Galyuga, ένας από τους εθελοντές. «Οι άνθρωποι είναι πολύ δεμένοι με τον τόπο τους και δεν θέλουν να φύγουν», συμπληρώνει.

Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης-2
Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης-3

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί σε πολλές ακόμη περιοχές πέριξ του Κιέβου. «Τους είμαι τόσο ευγνώμων. Οι άνθρωποι γύρω μου έχουν βοηθήσει τόσο πολύ», λέει από την πλευρά της η Zhanna Dynaeva, καθώς κουβαλά σάντουιτς και νερά για τους εθελοντές που δουλεύουν για το δικό της σπίτι λίγο πιο μακριά. «Ελπίζω ότι θα μπορώ να μείνω εδώ, ίσως σε ένα αυτοσχέδιο σπίτι», σημειώνει η ίδια παρότι δε κρύβει την ανησυχία της για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. «Δεν ξέρω τι θα γίνει με εμάς. Ο χειμώνας θα είναι εδώ σύντομα και ανησυχώ» καταλήγει η γυναίκα.

Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης-4
Ουκρανία: Εθελοντές στη «μάχη» της ανοικοδόμησης-5

Οι αρχές της Ουκρανίας εκτίμησαν τον περασμένο μήνα ότι η χώρα είχε υποστεί ζημιές στις υποδομές της ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του 2020 – και εκτιμούν ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον επτά φορές περισσότερο.

Οι αξιωματούχοι απευθύνουν έκκληση στις δυτικές χώρες να αξιοποιήσουν τα υπό κατάσχεση ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας των κυρώσεων και να δωρίσουν τα χρήματα για να βοηθήσουν στην πληρωμή του λογαριασμού της ανοικοδόμησης.

Ωστόσο, η Ρωσία αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστρέψει πλήρως τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προειδοποιούμε τους Αμερικανούς για τις καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών, οι οποίες θα ζημιώσουν σε μόνιμη βάση τις διμερείς σχέσεις, κάτι που δεν είναι ούτε προς το δικό τους ούτε προς το δικό μας συμφέρον», δήλωσε στο TASS ο Αλεξάντρ Νταρτσίεφ. 

(Πηγή: AP, Φωτογραφίες: AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή