ΗΠΑ: Στερεύει ο ποταμός Κολοράντο

ΗΠΑ: Στερεύει ο ποταμός Κολοράντο

Στο έλεος της ξηρασίας βρίσκονται οι ΗΠΑ. H στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κολοράντο έχει μειωθεί επικίνδυνα, φθάνοντας σε ιστορικό χαμηλό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της ξηρασίας βρίσκονται οι ΗΠΑ. H στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κολοράντο έχει μειωθεί επικίνδυνα, φθάνοντας σε ιστορικό χαμηλό, και οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στην άντληση υδάτων στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν οι πολιτείες της Νεβάδας και της Αριζόνας από τον σημαντικότερο ποταμό των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Φαίνεται, όμως, ότι μελλοντικά θα επιβληθούν ακόμα περισσότερα μέτρα, κυρίως επειδή οι πολιτείες δεν κατάφεραν να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για ριζική μείωση της κατανάλωσης νερού.

Ο ποταμός Κολοράντο προμηθεύει με νερό περισσότερα από 40 εκατ. κατοίκους σε ΗΠΑ και Μεξικό και ταυτόχρονα στηρίζει τη γεωργική παραγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την περιοχή. Και αυτός, όμως, έχει πέσει θύμα της ξηρασίας των τελευταίων 20 ετών, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στις δύο πελώριες δεξαμενές του ποταμού, τις λίμνες Μιντ και Πάουελ, η στάθμη των υδάτων έχει μειωθεί στο 28% της συνολικής τους χωρητικότητας, εξαιτίας της ελλειμματικής ροής του ποταμού και της μεγάλης αύξησης της ζήτησης.

H επικίνδυνη μείωση της στάθμης οδήγησε σε νέους περιορισμούς στην άντληση υδάτων.

Η κρίση λειψυδρίας δεν είναι κάτι νέο. Το πρόβλημα, ωστόσο, έγινε εντονότερο πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αξιωματούχοι προειδοποιούν, δε, ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα: την επόμενη χρονιά θα καταστούν αναγκαίες περαιτέρω περικοπές κατά 20 έως 40 φορές μεγαλύτερες, προκειμένου να προστατευθούν οι δεξαμενές και το φράγμα του ποταμού. Μηχανικοί προειδοποιούν ότι εάν η στάθμη του νερού στο φράγμα Γκλεν Κάνιον, στη λίμνη Πάουελ, εξακολουθήσει να μειώνεται, τελικά θα καταστεί ανέφικτη η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και που προκάλεσε την επιβολή νέων μέτρων είναι το γεγονός ότι στη λίμνη Μιντ, την πελώρια δεξαμενή πίσω από το φράγμα Χούβερ, στα σύνορα Αριζόνας και Νεβάδας, η στάθμη των υδάτων είναι κατά 53,5 μέτρα χαμηλότερη συγκριτικά με το 2000.

Επί του παρόντος, πάντως, οι περικοπές της κατανάλωσης ύδατος έχουν επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους αγρότες στην κεντρική Αριζόνα, καθώς αναγκάστηκαν να θέσουν σε αγρανάπαυση κάποιες εκτάσεις ή να αλλάξουν καλλιέργειες, επιλέγοντας είδη που δεν χρειάζονται πολύ πότισμα.

Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αρμοδίους το ενδεχόμενο αδυναμίας παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον μειωθεί περαιτέρω η στάθμη των υδάτων στον Κολοράντο. Η απώλεια σταθερής διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από το φράγμα του Γκλεν Κάνιον θα αποσταθεροποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή