Ουκρανία: Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια και η προετοιμασία για τα χειρότερα

Ουκρανία: Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια και η προετοιμασία για τα χειρότερα

Οι Ουκρανοί προειδοποιούν για ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ξεκινούν ασκήσεις ετοιμότητας ραδιενεργής μόλυνσης - Οι δραματικές εκκλήσεις προς τη Μόσχα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το χειρότερο σενάριο, αυτό ενός πυρηνικού ατυχήματος, προετοιμάζεται η Ουκρανία, καθώς η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη με τα πλήγματα να πολλαπλασιάζονται και τις δύο πλευρές να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη την Ουκρανία ότι σχεδιάζει «πρόκληση» στον πυρηνικό σταθμό της στις 19 Αυγούστου όταν πρόκειται να τον επισκεφθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.  Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», συνεχίζει.

Σύμφωνα με το AFP, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί το Κίεβο ότι θέλει να προετοιμάσει μια «ηχηρή προβοκάτσια». Σύμφωνα με τη Μόσχα, ουκρανικές μονάδες πυροβολικού σχεδιάζουν να ανοίξουν πυρ στον σταθμό για να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία ότι προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.

Οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή και ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει την εγκαθίδρυση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερης στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα, με την ευθύνη για τη λειτουργία του να εξακολουθούν να έχουν Ουκρανοί επιστήμονες. Από τις 5 Αυγούστου, το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς. Σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Ουκρανία: Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια και η προετοιμασία για τα χειρότερα-1
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες «συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος. Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA (Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» από το σημείο, σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Αν συμβεί «καταστροφή» στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, θα απειληθεί ολόκληρη η Ευρώπη», προειδοποίησε με μήνυμά του τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κάθε ατύχημα με τη ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα κατάφερνε πλήγμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Τουρκία, στη Γεωργία, και σε χώρες πιο απομακρυσμένων περιοχών. Όλα θα εξαρτηθούν από τη φορά και την ισχύ του ανέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ουκρανία: Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια και η προετοιμασία για τα χειρότερα-2
AP Photo

Προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο

Την κατάσταση που επικρατεί κοντά στον πυρηνικό σταθμό περιγράφει με σημερινό του δημοσίευμα το BBC, καθώς ο δημοσιογράφος Τζέιμς Γουότερχαους βρέθηκε μαζί με Ουκρανούς αξιωματούχους στην περιοχή. 

«Η κυβέρνηση μας προσκάλεσε σε μια αποστολή με άγνωστο προορισμό και αποφασίσαμε να αποδεχτούμε την πρόκληση. Βρεθήκαμε σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, όπου μας οδήγησαν μαζί με άλλους δημοσιογράφους σε ένα ελικόπτερο. Καταλάβαμε ότι ο προορισμός μας ήταν η πόλη Ζαπορίζια. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα από την έναρξη της πτήσης, συνειδητοποίησα γιατί μας έδωσαν χάπια κατά της ναυτίας πριν από την απογείωση. Για να μείνει απαρατήρητος, ο πιλότος κρατούσε το ελικόπτερο περίπου 10 μέτρα πάνω από το έδαφος, περνώντας πολλές φορές ξυστά πάνω από τα ηλεκτρικά καλώδια», περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC.

«Προσγειωθήκαμε σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ. Εκεί το προσωπικό έκτακτης ανάγκης ντυμένο με ειδικές κίτρινες στολές πραγματοποιεί άσκηση αντιμετώπισης ραδιενεργής μόλυνσης. Παρακολουθούνται από ανώτερους αξιωματούχους, οι οποίοι θέλουν να διαπιστώσουν πόσο έτοιμη θα ήταν η περιοχή στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου» συμπληρώνει.

Ουκρανία: Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια και η προετοιμασία για τα χειρότερα-3
BBC

 

«Φυσικά και ανησυχούμε», λέει ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο που συνοδεύει την αποστολή. «Η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή στις 5 Αυγούστου», σημειώνει χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ανακατευθύνει την ηλεκτρική ενέργεια στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε πριν από οκτώ χρόνια.

«Είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού ενώ βρίσκονται εκεί οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής», λέει ο Ντένις Μοναστίρσκι, υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας. «Είναι η βασική ανησυχία που πρέπει να καταλάβουμε όλοι», προσθέτει.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πώς εφόσον οι Ουκρανοί δεν μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχό της Ζαπορίζια, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή