Εδιμβούργο: «Πνίγεται» στα σκουπίδια εν μέσω του περίφημου καλλιτεχνικού φεστιβάλ

Εδιμβούργο: «Πνίγεται» στα σκουπίδια εν μέσω του περίφημου καλλιτεχνικού φεστιβάλ

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη δυσωδία από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν εν μέσω του περίβλεπτου φεστιβάλ της πόλης: η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, με μισθολογικά αιτήματα, έπνιξε στα σκουπίδια το Εδιμβούργο, την ώρα που υποδέχεται καλλιτέχνες και επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο.

Δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και τουρίστες συρρέουν στην πρωτεύουσα της Σκωτίας για αυτό το σημαντικό φεστιβάλ που κάθε καλοκαίρι μετατρέπει το Εδιμβούργο σε μια τεράστια σκηνή για τον χορό, το θέατρο και τη μουσική.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη δυσωδία από τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους. «Δεν έπαιξα σήμερα. Ούτε χθες, επειδή δεν υπάρχει κανένα ευχάριστο μέρος για να παίξει» κανείς μουσική, είπε ο καλλιτέχνης δρόμου Τζέιμς Τοφάλι, ενώ μάζευε απορρίμματα έξω από τον σταθμό του Γουέιβερλι.

Η Τζίνα Ρανκ, τουρίστρια από την Αυστραλία, παραδέχτηκε ότι απογοητεύτηκε επειδή δεν βρήκε το «Ωραίο Εδιμβούργο» που ήξερε: «Δεν είναι έτσι συνήθως», σχολίασε. «Σου κόβεται η ανάσα και όχι μόνο λόγω της δυσωδίας. Κάποιοι ήρθαν φέτος για πρώτη φορά. Είναι κρίμα να φύγουν με αυτήν την εντύπωση», είπε.

Ο Ίαν Τόμλινσον, γέννημα-θρέμμα του Εδιμβούργου, είπε ότι δεν έχει ξαναδεί έτσι την πόλη του. «Είναι ντροπιαστικό. Με ενοχλεί πραγματικά να κάνω τη βόλτα μου στην πόλη και να βλέπω τόσα σκουπίδια».

Όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς σε όλη τη χώρα (λιμενεργάτες, μηχανοδηγοί…) οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Εδιμβούργο απεργούν ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, εν μέσω της κρίσης της αγοραστικής δύναμης στη Βρετανία. Η απεργία ξεκίνησε την Πέμπτη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Ο Μάιλς Μπριγκς, ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, είπε ότι η κατάσταση αυτή «αμαυρώνει την εικόνα της πόλης» και κάλεσε την κυβέρνηση της Σκωτίας να παρέμβει. Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον εξέφρασε τη λύπη της γιατί η απεργία συνέπεσε με το φεστιβάλ, σε μια περίοδο που το Εδιμβούργο βρίσκεται «στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού κόσμου». Ελπίζει ότι η πρόταση που έκανε την Παρασκευή, για αυξήσεις 5%, θα λύσει το πρόβλημα, όμως τα συνδικάτα επιμένουν ότι το ποσοστό αυτό δεν καλύπτει τον πληθωρισμό που αγγίζει το 10,1% (ρεκόρ 40ετίας) και αναμένεται ότι θα φτάσει το 13% τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή