Το James Webb φωτογραφίζει τον πλανήτη Δία

Το James Webb φωτογραφίζει τον πλανήτη Δία

Νέες, υψηλής ανάλυσης, υπέρυθρες εικόνες του ηλιακού μας συστήματος 

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πλανήτη Δία, τον μεγαλύτερο του ηλιακού μας συστήματος, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ, αποκαλύπτουν οι νέες φωτογραφίες που έστειλε το νεότερο και ισχυρότερο μέχρι σήμερα διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb.

Oι επιστήμονες του προγράμματος, που τις έδωσαν στη δημοσιότητα, τόνισαν ότι οι φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Ιούλιο καταγράφουν με μεγάλη ευκρίνεια τις καταιγίδες στην επιφάνειά του, τους δορυφόρους του και τους δακτυλίους που τον περιβάλλουν, αλλά και το βόρειο και νότιο σέλας του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μία καταιγίδα τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να καταπιεί ολόκληρη τη Γη, απεικονίζεται με ευκρίνεια σε λευκό χρώμα ενώ κινείται στην επιφάνεια του Δία, πλαισιωμένη από πολλές μικρότερες. Το λευκό της χρώμα οφείλεται στην αντανάκλαση υψηλού ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η φωτογραφία ευρέος πεδίου στην οποία απαθανατίζονται οι αχνοί δακτύλιοι που περιβάλλουν τον Δία και δύο μικρά φεγγάρια του σε ένα πλαίσιο από τους λαμπυρίζοντας γαλαξίες του σύμπαντος.

Οι φωτογραφίες καταγράφουν τους δορυφόρους και τους δακτυλίους που τον περιβάλλουν, αλλά και το βόρειο και νότιο σέλας του. 

Η Ιμκε ντε Πάτερ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, η οποία συντόνισε τη λήψη και επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της κατά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών. «Αυτή η άποψη του Δία είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ δεν τον είχαμε ξαναδεί έτσι. Είναι απίστευτο. Για να πω την αλήθεια, δεν περιμέναμε κάτι τόσο εντυπωσιακό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι υπέρυθρες εικόνες που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο επιχρωματίστηκαν με λευκό, πράσινο, μπλε, κίτρινο και πορτοκαλί, εξήγησε η ομάδα Γάλλων και Αμερικανών επιστημόνων, που επιμελήθηκαν την εργασία. Στόχος της επεξεργασίας αυτής ήταν να γίνουν ευκρινέστερα τα ξεχωριστά στοιχεία που απεικονίζονται στις υπέρυθρες λήψεις. Αλλωστε, το υπέρυθρο φως δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι.

Οπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA, η κυρίαρχη φωτογραφία του Δία που δόθηκε στη δημοσιότητα συνιστά σύνθεση πολλαπλών φωτογραφιών που έστειλε το τηλεσκόπιο, στις οποίες απαθανατίζεται, εκτός των άλλων, το σέλας, στον βόρειο και τον νότιο πόλο του πλανήτη, να εκτείνεται σε μεγάλο υψόμετρο. Οι φωτεινοί αυτοί σχηματισμοί δημιουργούνται από τον βομβαρδισμό των υψηλών στρωμάτων της ατμόσφαιρας από ηλιακά φορτισμένα σωματίδια που μεταφέρουν οι ηλιακοί άνεμοι.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατασκευάστηκε από την αμερικανική, καναδική και ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (NASA, CAS, ESA) και κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ. Ταξίδεψε στο Διάστημα πέρυσι και από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφει τον Κόσμο στο φάσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι θα καταφέρει να «αιχμαλωτίσει» την αυγή του σύμπαντος, «βλέποντας» τη δημιουργία των πρώτων αστεριών και γαλαξιών πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή