Ευλογιά των πιθήκων: Μείωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αύξηση στην Αμερική

Ευλογιά των πιθήκων: Μείωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αύξηση στην Αμερική

Μέχρι τις 24 Αυγούστου είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 44.464 κρούσματα και 13 από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι σε όλον τον κόσμο παρατηρήθηκε μείωση κατά 21% στα νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων την περασμένη εβδομάδα, κυρίως επειδή καταγράφεται μια επιβράδυνση της επιδημίας στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά δεν καθησυχάζουν ωστόσο τον Οργανισμό γιατί την ίδια ώρα παρατηρείται επιτάχυνση της επιδημίας στην αμερικανική ήπειρο.

«Στην αρχή της επιδημίας, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονταν στην Ευρώπη και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος στην Αμερική. Αυτή η κατάσταση έχει αντιστραφεί: το 40% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη και το 60% στην Αμερική», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ιδίως στη Λατινική Αμερική, τα ανεπαρκή υγειονομικά μέτρα, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια, πυροδοτούν την επιδημία», επισήμανε.

Μέχρι τις 24 Αυγούστου είχαν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο 44.464 κρούσματα και 13 από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ.

Την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη. Δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα τους: το Ιράν και η Ινδονησία.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία επιβραδύνεται στην Ευρώπη, όπου τα επαρκή υγειονομικά μέτρα, η αλλαγή συμπεριφοράς και ο εμβολιασμός συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης», εξήγησε ο Δρ Τέντρος.

Η Bavarian Nordic, η δανέζικη εταιρεία που παρασκευάζει το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ΠΟΥ για να διευκολύνει τη διανομή του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. «Ευχαριστούμε την Bavarian Nordic για αυτήν τη συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην αναχαίτιση της επιδημίας στην περιοχή», είπε σήμερα ο Δρ. Τέντρος.

Το σκεύασμα της Bavarian Nordic (κυκλοφορεί με τις ονομασίες Jynneos στη Βόρεια Αμερική και Imvanex στην Ευρώπη), είναι ένα εμβόλιο για την ευλογιά, μια θανατηφόρα ασθένεια που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή