Καμπάνια υπέρ των ΗΠΑ εκτός social media

Καμπάνια υπέρ των ΗΠΑ εκτός social media

Καμία από τις εκστρατείες προώθησης δεν απέκτησε σημαντική απήχηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιεχόμενο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκστρατείας προώθησης των αμερικανικών θέσεων στην εξωτερική πολιτική αφαιρέθηκε από τις εταιρείες Facebook, Instagram, WhatsApp και Twitter. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοια εκστρατεία υπέρ των ΗΠΑ.

Οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί (bots) λειτουργούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια δημοσιεύοντας φιλοαμερικανικό περιεχόμενο σε οκτώ πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων, προωθώντας θέσεις, απόψεις και τους στόχους των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι λογαριασμοί αυτοί επέκριναν συστηματικά τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες.

Οι ρομποτικοί λογαριασμοί ήταν «μεταμφιεσμένοι» σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή υιοθετούσαν ταυτότητες ανύπαρκτων προσώπων, για να δημοσιεύουν περιεχόμενο σε επτά γλώσσες, μεταξύ τους τα ρωσικά, τα αραβικά και τα πακιστανικά ούρντου. Τα δημοσιεύματα κατηγορούσαν τη Ρωσία για τους «ιμπεριαλιστικούς πολέμους» σε Συρία και Αφρική, επαινώντας την ίδια ώρα την αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Κεντρική Ασία και το Ιράκ.

Οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί (bots) λειτουργούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια  σε οκτώ πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων, προωθώντας θέσεις, απόψεις και τους στόχους των ΗΠΑ

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, ανέφερε ότι οι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ το Twitter αποκάλυψε ότι κάποιοι από τους λογαριασμούς προήλθαν από τη Βρετανία. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε ξαναδεί φιλοαμερικανική επιχείρηση επιρροής να υφίσταται κυρώσεις από το Twitter και τη Meta», λέει η Ρενέ Ντιρέστα, του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η κ. Ντιρέστα υπογραμμίζει ότι η τακτική των ψευδεπίγραφων λογαριασμών θύμιζε την κινεζική στρατηγική εξάπλωσης επιρροής, που εστιάζει στην παρουσίαση εξιδανικευμένης εικόνας της χώρας. Οι ρωσικές υπηρεσίες ακολουθούν διαφορετική τακτική, επιδιώκοντας να σπείρουν τη διχόνοια στις κοινωνίες των αντιπάλων τους. Η φιλοαμερικανική εκστρατεία, από τη μεριά της, είχε στόχο της να δείξει πόσο εκπληκτική είναι η ζωή στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι οι διαχειριστές των αυτοματοποιημένων λογαριασμών προτιμούσαν τη χρήση μιμιδίων (memes) και ψευδών ειδήσεων για τις καταγγελίες τους κατά της Ρωσίας ή της Κίνας. Οι λογαριασμοί δημοσίευαν ειδήσεις για ελλείψεις τροφίμων σε χώρες της κεντρικής Ασίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ άλλοι επαινούσαν τις διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας στις χώρες αυτές.

Περισσότεροι από 30 λογαριασμοί απευθύνονταν στο κοινό του Ιράν, με πολλούς από αυτούς να έχουν δημιουργηθεί και να λειτουργούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, όπως επισήμαναν οι ερευνητές του Στάνφορντ. Καμία από τις εκστρατείες δεν απέκτησε σημαντική απήχηση, με ελάχιστες «αναδημοσιεύσεις» (retweet ή repost) του περιεχομένου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή