Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων στη Χερσώνα

Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων στη Χερσώνα

Εδαφικά κέρδη σε περιοχές της επαρχίας αναφέρει το Κίεβο, για πλήρη αποτυχία της αντεπίθεσης κάνει λόγο η Μόσχα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεχυμένη ήταν μέχρι χθες το βράδυ η εικόνα από το νότιο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς συνεχιζόταν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα η από καιρό αναμενόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού με άμεσο στόχο την ανακατάληψη της Χερσώνας, ενώ τα δύο εμπόλεμα μέρη έδιναν συγκρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία των επιχειρήσεων.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν τρία ή τέσσερα χωριά σε απόσταση 30 μέχρι 70 χιλιομέτρων από τη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη πόλη που έχουν καταλάβει οι εισβολείς από την έναρξη του πολέμου και τη μοναδική που βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου. Οι ίδιες αναφορές, που δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητους παρατηρητές, υποστήριζαν ότι ο ουκρανικός στρατός έχει καταφέρει σοβαρά πλήγματα σε αποθήκες όπλων του ρωσικού στρατού και σε γέφυρες του Δνείπερου και παραποτάμων του, απειλώντας να αποκόψει τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

Διάγγελμα Ζελένσκι

Σε διάγγελμά του τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση για την τελική έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης και είχε ένα σκληρό μήνυμα για τα ρωσικά στρατεύματα: «Αν οι Ρώσοι στρατιώτες θέλουν να ζήσουν, είναι η στιγμή να το βάλουν στα πόδια. Επιστρέψτε στην πατρίδα σας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει τη γη που της ανήκει». Σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ζελένσκι, οι γραμμές άμυνας των Ρώσων στη Χερσώνα διασπάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η ρωσική εκδοχή για την πορεία των στρατιωτικών συγκρούσεων. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι Ουκρανοί επιχείρησαν να επιτεθούν σε τρεις άξονες, στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάγεφ, αλλά αποκρούστηκαν αποφασιστικά και υπέστησαν βαριές απώλειες (560 στρατιώτες, 26 τανκς και δύο αεροπλάνα). Ωστόσο οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν ότι ορισμένες κωμοπόλεις της περιοχής χρειάστηκε να εκκενωθούν λόγω των ουκρανικών βομβαρδισμών, ενώ αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις στην ίδια την πόλη της Χερσώνας. Αξιωματούχος της πόλης που έχει εγκατασταθεί από τη ρωσική δύναμη κατοχής υποστήριξε ότι εντοπίστηκε ομάδα σαμποτέρ, η οποία και εξουδετερώθηκε.

Η Γαλλία κατηγορεί τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ύστερα από την απόφαση της Gazprom να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολεμικό όπλο, καθώς το ρωσικό ενεργειακό μεγαθήριο Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ ετοιμάζεται να διακόψει τις ροές προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, επικαλούμενη προβλήματα στη συντήρησή του. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο πολέμου και οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, την ολοκληρωτική διακοπή της ροής», δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «πέρα από τεχνολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου».

Τουριστική βίζα

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία αντιτίθενται στην πρόταση των Βαλτικών χωρών για κατάργηση της τουριστικής βίζας όσον αφορά τους Ρώσους πολίτες. Ενόψει της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Πράγα, οι δύο χώρες υπέβαλαν κοινό κείμενο, όπου τονίζουν ότι ένα παρόμοιο μέτρο θα ήταν «ακραίο» και «θα ενίσχυε το ρωσικό αφήγημα». Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συναντήθηκαν στην Πράγα οι υπουργοί Αμυνας της Ενωσης, οι οποίοι αναμένονταν να εγκρίνουν πρόταση του υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Στα ελάχιστα θετικά νέα της χθεσινής ημέρας ξεχωρίζει η άφιξη του πρώτου πλοίου που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά στο σκληρά δοκιμαζόμενο Κέρας της Αφρικής. Το πλοίο ελλιμενίστηκε στο Τζιμπουτί και το φορτίο του προορίζεται για την Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, χώρες που μαστίζονται από την ξηρασία και τις ένοπλες συγκρούσεις.

Αποστολή στη Ζαπορίζια

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που πρόκειται να αξιολογήσουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια βρίσκονται από χθες στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από σύμβουλο του προέδρου Ζελένσκι και, σύμφωνα με τους New York Times, σχεδιάζουν να επισκεφθούν τον σταθμό σήμερα Τετάρτη. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το πρώτο σε όλο τον κόσμο που βρέθηκε να απειλείται από αντιμαχόμενα στρατόπεδα σε συνθήκες πολέμου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε χθες ότι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν όλμους στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. O σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ανέφερε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν σκόπιμα τοποθεσίες πάνω σε πιθανές διαδρομές των διεθνών επιθεωρητών για να τους εμποδίσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την αποστολή των επιθεωρητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή