Φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκοψε πάλι τις παραδόσεις προς Γερμανία μέσω Nord Stream 1

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκοψε πάλι τις παραδόσεις προς Γερμανία μέσω Nord Stream 1

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει εδώ και μέρες για τη διακοπή αυτή, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης - Μέχρι το Σάββατο το πρωί θα είναι κλειστός ο αγωγός

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσωρινή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 προχώρησε σήμερα το πρωί η Gazprom, όπως είχε προειδοποιήσει, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Η είδηση για τη νέα αυτή αναστολή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ήταν γνωστή εδώ και μέρες, καθώς ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ισχυρίζεται ότι πρέπει να κάνει «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αρχικά, η Gazprom έκανε λόγο για τριήμερη διακοπή λειτουργίας (μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου), η οποία τελικά θα είναι τετραήμερη (μέχρι τις 3/9).

«Η Γερμανία είναι πιο προετοιμασμένη»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Κλάους Μούλερ, δήλωσε ότι οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή