Σολτς για ενεργειακή κρίση: Η Ε.Ε. θα κινηθεί ταχύτερα από ό,τι συνήθως

Σολτς για ενεργειακή κρίση: Η Ε.Ε. θα κινηθεί ταχύτερα από ό,τι συνήθως

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε γρήγορες ενέργειες σε ό,τι αφορά την ενέργεια, κινούμενη ταχύτερα από ό,τι συνήθως, εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε γρήγορες ενέργειες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, κινούμενη ταχύτερα από ό,τι συνήθως, εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Σολτς ανέφερε εξάλλου ότι η Γερμανία θα λάβει μέτρα για τις τιμές της ενέργειας, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ για την ενδυνάμωση των ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη.

Είπε επιπλέον ότι η Γερμανία είχε λάβει μέτρα για την ενεργειακή της ασφάλεια, έχοντας αναγνωρίσει από νωρίς τον κίνδυνο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές ορυκτών ως εργαλείο για να επηρεάσει άλλες χώρες.

«Όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει… προσανατολίζονται σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, εμείς ως χώρα να μπορούμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα», υπογράμμισε ο κ. Σολτς.

Διακοπή ροής στον Nord Stream 1

Νωρίτερα, η Ρωσία διέκοψε προσωρινά την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Η είδηση για τη νέα αυτή αναστολή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ήταν γνωστή εδώ και μέρες, καθώς ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ισχυρίζεται ότι πρέπει να κάνει «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αρχικά, η Gazprom έκανε λόγο για τριήμερη διακοπή λειτουργίας (μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου), η οποία τελικά θα είναι τετραήμερη (μέχρι τις 3/9).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι περαιτέρω περιορισμοί του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα επιτείνει ενεργειακή κρίση που έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σε αύξηση άνω του 400% από τον περσινό Αύγουστο.

«Η Γερμανία είναι πιο προετοιμασμένη»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Κλάους Μούλερ, δήλωσε ότι οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Γαλλία για Ρωσία: Χρησιμοποιούν προσχήματα για το «ψαλίδι» στο αέριο – Ήμασταν προετοιμασμένοι

Η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς δικαιολογίες για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στη γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η χώρα της είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

«Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία», σημείωσε η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας Gazprom ότι από την Πέμπτη θα αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις της φυσικού αερίου στην Engie, την γαλλική εταιρεία ενέργειας, επικαλούμενη διένεξη όσον αφορά τις πληρωμές. Η κίνηση αυτή αναμένεται να βαθύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον χειμώνα.

Μόσχα: Οι κυρώσεις το μόνο εμπόδιο στη λειτουργία του Nord Stream

Σε τεχνικά προβλήματα λόγω των κυρώσεων της Δύσης απέδωσε χθες η Μόσχα το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τίποτα δεν εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης.

Ο κ. Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά κυρώσεις της Δύσης εμποδίζουν τη συντήρηση και την επιστροφή του εξοπλισμού.

Bloomberg: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως, όπως ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά του το Bloomberg, η Ε.Ε. πρόκειται να πετύχει τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Όπως τονίζεται, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, DPA, BLOOMBERG, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή