Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολη η αποστολή των επιθεωρητών στη Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύσκολη η αποστολή των επιθεωρητών στη Ζαπορίζια

5,5 εκατ. χάπια ιωδίου μοιράζει η Ε.Ε. στους Ουκρανούς λόγω των φόβων για ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχώρησε χθες από το Κίεβο με κατεύθυνση τη Ζαπορίζια η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ προκειμένου να επιθεωρήσει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που προκαλεί εδώ και εβδομάδες διεθνή ανησυχία για μεγάλης κλίμακας διαρροή ραδιενέργειας, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά πυρά.

Επικεφαλής των επιθεωρητών είναι ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι. Προτού ξεκινήσει από το Κίεβο το κονβόι των επιθεωρητών, ο Γκρόσι μίλησε με δημοσιογράφους και τους εξέφρασε την ελπίδα να εγκατασταθεί μόνιμη ομάδα παρατηρητών στον πυρηνικό σταθμό. Η Ρωσία, στρατεύματα της οποίας κατέλαβαν τον σταθμό από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, δήλωσε ότι καλωσορίζει αυτή την ιδέα, διά του εκπροσώπου της στην ΙΑΕΑ Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκερμάν Γκαλουσένκο, δήλωσε ότι η αποστολή των επιθεωρητών πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την άρση της κατοχής και την αποστρατιωτικοποίηση του σταθμού. Παράλληλα, το Κίεβο κατηγόρησε τους Ρώσους ότι βομβάρδισαν την πόλη Ενέρχονταρ, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό και ελέγχεται από τον στρατό τους, για να επιρρίψουν την ευθύνη στις ουκρανικές δυνάμεις και να επηρεάσουν τους επιθεωρητές.

Χαρακτηριστικό της διεθνούς ανησυχίας για τη Ζαπορίζια είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να διαθέσει 5,5 εκατομμύρια χάπια ιωδιούχου καλίου στην Ουκρανία για να προφυλαχθούν, κατά το δυνατόν, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στο ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε στο τελευταίο του διάγγελμα ότι τα στρατεύματα της χώρας επιτίθενται στους Ρώσους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ενώ άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «επιτυχίες» σε τρία μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας. Στον αντίποδα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέμενε ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών αποτυγχάνει και ότι τα στρατεύματά τους υφίστανται μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.

Στην Πράγα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμφωνία αμοιβαίας διευκόλυνσης της παροχής βίζας με τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο να πάρει βίζα ένας Ρώσος τουρίστας ή επιχειρηματίας. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτή η πιο δραστική πρόταση των Βαλτικών χωρών για πλήρη κατάργηση της βίζας για όλους τους Ρώσους, λόγω των αντιδράσεων πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή