Η Ταϊβάν κατέρριψε, για πρώτη φορά, άγνωστης προέλευσης πολιτικό drone

Η Ταϊβάν κατέρριψε, για πρώτη φορά, άγνωστης προέλευσης πολιτικό drone

Το περιστατικό συνέβη σε μικρή απόσταση από κινεζικές πόλεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν πολιτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που δεν είναι σαφές σε ποιον ανήκε, αφού παραβίασε τον εναέριο χώρο των νησιών Κινμέν, σε μικρή απόσταση από τις κινεζικές πόλεις Σιαμέν και Κουαντζού.

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να ερευνά το περιστατικό και να επιτηρεί τον εναέριο χώρο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν κοντά σε μια νησίδα λίγο έξω από τις κινεζικές ακτές την Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση της Ταϊπέι υποσχέθηκε να λάβει νέα σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση τέτοιων εισβολών.

Το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι δική του έναντι των ισχυρών αντιρρήσεων της κυβέρνησης της Ταϊπέι, έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε όλο το νησί από τις αρχές του περασμένου μήνα ως αντίδραση στην επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να μην προκαλέσει ή να κλιμακώσει τις εντάσεις, αλλά έχει εξοργιστεί ιδιαίτερα πρόσφατα από τις επανειλημμένες περιπτώσεις κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βουίζουν πάνω από νησιά που ελέγχονται από την Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Κίνας.

Η αμυντική διοίκηση για το Κινμέν (μια ομάδα νησιών που ελέγχονται από την Ταϊβάν απέναντι από τις πόλεις Σιαμέν και Κουανζού της Κίνας), ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ότι το drone εισήλθε σε περιορισμένο εναέριο χώρο πάνω από τη νησίδα Lion λίγο μετά το μεσημέρι τοπική ώρα (7 το πρωί ώρα Ελλάδος).

Τα στρατεύματα στη νησίδα προσπάθησαν να προειδοποιήσουν το αεροσκάφος να απομακρυνθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, κι έτσι το κατέρριψαν, με τα υπολείμματα να προσγειώνονται στη θάλασσα, πρόσθεσε.

Η Ταϊβάν έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον drone για πρώτη φορά την Τρίτη, λίγο αφότου ο πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν διέταξε τον στρατό να λάβει «ισχυρά αντίμετρα» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε κινεζικές προκλήσεις.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή