Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΙΑΕΑ επιθεώρησε τη Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΙΑΕΑ επιθεώρησε τη Ζαπορίζια

«Τα βασικά πράγματα που ήθελα να δω τα είδα», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Η ομάδα των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μετέβη χθες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπου σκοπεύει να διατηρήσει μόνιμη παρουσία. Ο διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής των επιθεωρητών, οι οποίοι πέρασαν το πρωί από τα εδάφη της Ουκρανίας στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Το απόγευμα, τα τέσσερα από τα εννέα οχήματα των επιθεωρητών αναχώρησαν από το εργοστάσιο. «Αυτές τις λίγες ώρες είχαμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες. Τα βασικά πράγματα που ήθελα να δω τα είδα», δήλωσε ο Γκρόσι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Το σημαντικό είναι ότι η ΙΑΕΑ θα διατηρήσει μόνιμη παρουσία στο εργοστάσιο».

Συγκρούσεις

Η απόσταση από την πόλη Ζαπορίζια, που παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, έως το ελεγχόμενο από τη Ρωσία Ενερχοντάρ, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό, είναι μόλις 55 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή των επιθεωρητών προς το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της ευρωπαϊκής ηπείρου ήταν επεισοδιακή. Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι τους, σημειώθηκαν συγκρούσεις στον δρόμο που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν. Η Ρωσία εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στον δρόμο αυτό, ισχυριζόμενη ότι απέτρεψε απόπειρα ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν το εργοστάσιο.

Το Κίεβο συνιστά στους Ουκρανούς εκκένωση των περιοχών στα νότια και ανατολικά πριν από τον χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση απηύθυνε προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους των περιοχών στα νότια και ανατολικά της χώρας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική επίθεση, να τις εγκαταλείψουν πριν από την έλευση του χειμώνα. «Ζητώ επειγόντως εκκένωση του Ντονέτσκ (σ.σ. του τμήματος της επαρχίας που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο), της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και μέρους της επαρχίας του Χάρκοβο πριν ξεκινήσουν τα κρύα», είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ στην ουκρανική τηλεόραση. «Οποιος μπορεί πρέπει να σχεδιάσει πώς θα φύγει». Μέχρι στιγμής, εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης υπάρχει μόνο για το Ντονέτσκ, αλλά η Βερετσούκ δήλωσε ότι εξετάζεται η σύσταση να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα και για τις υπόλοιπες περιοχές. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης και παροχής φυσικού αερίου, χωρίς τα οποία η επιβίωση στον σκληρό ουκρανικό χειμώνα είναι δύσκολη.

Χθες, 1η Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Παιδείας, 286 σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 2.300 έχουν υποστεί ζημιές.

Λαβρόφ προς Μολδαβία

Την ίδια ώρα, από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Μολδαβίας να μη δημιουργήσει προβλήματα στα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία. Η Υπερδνειστερία είναι τμήμα της Μολδαβίας που έχει αποσχισθεί και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας. «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι κάθε ενέργεια που θα απειλούσε τα στρατεύματά μας στην Υπερδνειστερία θα θεωρηθεί από το διεθνές δίκαιο ως επίθεση κατά της Ρωσίας», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή