Αρχές Μισισιπί: Μην κάνετε ντους με το στόμα ανοικτό

Αρχές Μισισιπί: Μην κάνετε ντους με το στόμα ανοικτό

Παραμένουν τα προβλήματα στην παροχή καθαρού νερού στην πρωτεύουσα της πολιτείας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η πρωτεύουσα του Μισισιπί, το Τζάκσον, εισήλθε την Παρασκευή στην πέμπτη μέρα με ελάχιστο ή καθόλου νερό να ρέει από τις βρύσες, οι αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν στο δίκτυο μια χαλασμένη μονάδα επεξεργασίας νερού που μαστιζόταν από δεκαετίες καθυστερημένης συντήρησης.

Το πρόβλημα – το οποίο συνοδεύεται από μια ειδοποίηση βρασμού του τρεχούμενου νερού εδώ και περισσότερο από ένα μήνα – έχει ανατρέψει τη ζωή στην πόλη περίπου 150.000 κατοίκων, όπου τα σχολεία έκλεισαν αυτή την εβδομάδα, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσαρμοστούν και οι άνθρωποι είχαν να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για εμφιαλωμένο νερό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πιουν, να μαγειρέψουν ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν να έχουν ανοικτό το στόμα τους όταν πλένονται, κάνουν ντους κλπ. καθώς η ποιότητα του νερού που βγαίνει από τις βρύσες στην αμερικανική πόλη είναι τουλάχιστον προβληματική.

Ύστερα από μέρες εργασίας στη μονάδα – συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης νοικιασμένης αντλίας την Τετάρτη – η πίεση του νερού επιστρέφει σε ορισμένες περιοχές, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης. Οι περιοχές πιο κοντά στο εργοστάσιο «δέχονται σχεδόν κανονική πίεση», ενώ οι περιοχές πιο μακριά εξακολουθούν να έχουν χαμηλή έως καθόλου πίεση, είπαν.

«Κάναμε κάποια πρόοδο στο σύστημα. Έχουμε πάρει κουράγιο», δήλωσε ο δήμαρχος του Τζάκσον, Τσόκουε Αντάρ Λουμούμπα σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Το πρόβλημα κορυφώθηκε τη Δευτέρα, όταν η πλημμύρα του ποταμού ώθησε μια ήδη κατεστραμμένη κύρια μονάδα επεξεργασίας σε αστοχία, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις βρύσες του Τζάκσον δεν παρέχουν σχεδόν καθόλου νερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νερό ήταν καφέ.

Οι κάτοικοι της πόλης είχαν ήδη προειδοποιηθεί να βράζουν το νερό τους από τα τέλη Ιουλίου λόγω ανησυχιών για την ποιότητα, ενώ το σύστημα ύδρευσης ήταν προβληματικό εδώ και χρόνια.

Η νοικιασμένη αντλία που εγκαταστάθηκε την Τετάρτη στη μονάδα επεξεργασίας θα βοηθήσει στην προσθήκη 4 εκατομμυρίων γαλονιών νερού την ημέρα στο σύστημα, πιστεύουν οι αρχές. Το κράτος συνήψε επίσης συμβάσεις με εξωτερικούς φορείς για να ξεκινήσουν εργασίες για κρίσιμες επείγουσες επισκευές.

Αρχές Μισισιπί: Μην κάνετε ντους με το στόμα ανοικτό-1

Ο κυβερνήτης του Μισισιπί Tέιτ Ριβς είπε ότι η σωστή μέτρηση του pH είναι μια από τις προκλήσεις για το σύστημα ύδρευσης του Τζάκσον.

«Υπήρξαν κάποιες προκλήσεις με τους αισθητήρες που μετρούν την ισορροπία του pH του νερού που εισέρχεται στην εγκατάσταση», είπε ο κ. Ριβς. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για μια σχετικά γρήγορη λύση σε αυτό για την ακρίβεια αυτών των αισθητήρων», είπε ο κυβερνήτης.

Οι αξιωματούχοι δεν είναι 100% σίγουροι ότι η γρήγορη λύση θα λειτουργήσει, αλλά κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να το δοκιμάσουν, πρόσθεσε ο κ. Ριβς.

Ωστόσο, ακόμη και όταν γίνονται επιδιορθώσεις, η υπηρεσία παρουσιάζει διακυμάνσεις. «Θα υπάρξουν μελλοντικές διακοπές… δεν μπορούν να αποφευχθούν σε αυτό το σημείο», είπε ο κ. Ριβς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, στην οποία προέτρεψε ξανά τους κατοίκους να μην πίνουν το νερό χωρίς να το βράσουν.

Πηγή: CNN, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή