Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας ήταν 96 ετών

8' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μεγάλη Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος. Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ έγινε από το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από όπου και διόρισε πρωθυπουργό τη Λιζ Τρας. Η αρχηγός των Συντηρητικών ήταν και η 15η πρωθυπουργός της Βρετανίας που διόρισε η Βασίλισσα και για τον διορισμό της «έσπασε» το πρωτόκολλο, μιας και αυτή είναι η δεύτερη φορά από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας που αυτός δεν έγινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ.

Οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία για την υγεία της Ελισάβετ ήδη από την Πέμπτη (8/9), οπότε και ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι ταξίδεψαν εσπευσμένα στο Μπαλμόραλ. 

Αφού ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο, η Επιχείρηση Μονόκερως, δηλαδή το συνόλου των ενεργειών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, δεδομένου ότι απεβίωσε στο Κάστρο Μπαλμόραλ, μπαίνει μπρος.

Έτσι, η η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από αυτό, θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο.

Με τις σημαίες στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η βασιλική οικογένεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της κηδείας της Ελισάβετ που θα γίνει σε 10 μέρες. 

Σημειώνεται ότι το Κλάρενς Χάους επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο νέος μονάρχης της Βρετανίας θα είναι γνωστός ως Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, όπως μετέδωσε το PA Media.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο Κάρολος στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της βασίλισσας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, η Ελισάβετ και ολόκληρη η Βρετανία γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 70 χρόνια της Βασίλισσας στον θρόνο, κάτι που έκανε την Ελισάβετ την μακροβιότερη μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της Ελισάβετ και των 7 δεκαετιών της στον θρόνο:

1947

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-1
Φωτ.: ΑΡ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, στα 21 της χρόνια, λέει ραδιοφωνικά στο BBC από την Βόρεια Αφρική: «Δηλώνω ενώπιόν σας πως για όλη τη ζωή μου, είτε είναι σύντομη είτε μακρά, θα αφοσιωθώ στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης βασιλικής μας οικογένειας στην οποία ανήκω».

1950

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-2
Φωτ.: ΑΡ

Στιγμιότυπο από ανεπίσημη επίσκεψη της Ελισάβετ στην Ελλάδα και την υποδοχή της στο Τουρκολίμανο. Η τότε Πριγκίπισσα ήρθε ως καλεσμένη του Βασιλιά Παύλου Α’ της Ελλάδας.

1951

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-3
Φωτ.: ΑΡ

H (τότε) Πριγκίπισσα Ελισάβετ ποζάρει μαζί με τον Πρίγκιπα Φίλιππο και τα δύο τους παιδιά, τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Πριγκίπισσα Άννα. 

1953

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-4
Φωτ.: ΑΡ

Ήδη το 1952 με τον θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου VI, η Ελισάβετ ανέλαβε βασιλικά καθήκοντα, στα 25 της χρόνια. Η τελετή ενθρόνισης της έγινε τον Ιούνιο του 1953, όταν είχε κλείσει πλέον τα 27 της χρόνια. 

Μάλιστα, το γεγονός μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά, απευθείας από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ύστερα από προτροπή του Φίλιππου.

1957 

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-5
Φωτ.: ΑΡ

Η Ελισάβετ, μαζί με τον Φίλιππο, κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ ως Βασίλισσα -μία από τις πολλές που ακολούθησαν. Την υποδέχθηκαν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ με την Πρώτη Κυρία, Μάμι Αϊζενχάουερ.

1960

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-6
Φωτ.: ΑΡ

Η Ελισάβετ έφερε στον κόσμο τον Πρίγκιπα Ανδρέα, το τρίτο της παιδί. 

1964

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-7
Φωτ.: ΑΡ

Η Ελισάβετ καλωσόρισε στον κόσμο τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, το τέταρτο και τελευταίο παιδί της. 

1965

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-8
Φωτ.: ΑΡ

Οι Beatles φτάνουν στο Μπάκιγχαμ -και μαζί, οι ορκισμένοι στην «Beatlemania», έξω από αυτό. Η Ελισάβετ απένειμε Μετάλλια Τιμής στα 4 Σκαθάρια. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ θυμάται την μονάρχη ως «πολύ φιλική, ήταν σαν μαμά μας». 

1965

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-9
Φωτ.: ΑΡ

Η Ελισάβετ επισκέπτεται για 10 μέρες την Γερμανία. Ήταν η πρώτη εκπρόσωπος του Παλατιού που επισκέφθηκε την χώρα από το 1913, και μάλιστα, στην 20η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

1966

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-10
Φωτ.: ΑΡ

Στις 21 Οκτωβρίου του 1966 σημειώθηκε κατολίσθηση στο ανθρακωρυχείο του Άμπερφαν και σκοτώθηκαν συνολικά 144 άνθρωποι. Η Ελισάβετ επισκέφθηκε την πόλη της Ουαλίας και το σημείο της καταστροφής 8 ημέρες μέτα, κάτι για το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική. 

1969

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-11
Φωτ.: ΑΡ

Οι αστροναύτες του Apollo 11 επισκέπτονται το Μπάκιγχαμ. Η Ελισάβετ υποδέχθηκε τον Νιλ Άρμστρονγκ, τον Μάικλ Κόλινς και τον Μπαζ Όλντριν, δηλαδή τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στο φεγγάρι. 

Η επίσκεψη είχε και ελαφρώς…επεισοδιακά στιγμιότυπα. Ο Άρμστρονγκ ήταν άρρωστος εκείνη την ημέρα και προκειμένου να μην ακυρώσει την επίσκεψη, κατέληξε να βήχει μπροστά στην Βασίλισσα. Ο Κόλινς, πάλι, κόντεψε να πέσει από τις σκάλες, στην προσπάθειά του να μην γυρίσει την πλάτη του στην Βασίλισσα. 

1970

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-12
Φωτ.: ΑΡ

Το βασιλικό πρωτόκολλο ως τότε ήθελε τα μέλη της οικογένειας να χαιρετούν μόνο από μακριά. Όμως σε επίσκεψή της στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία εκείνη την χρονιά, η Ελισάβετ χαιρέτησε από κοντά τον κόσμο. 

1981

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-13
Φωτ.: ΑΡ

Ο Πρίγκιπας Κάρολος παντρεύεται την Νταϊάνα. Ένας από τους πιο πολυτάραχους γάμους του Παλατιού. Το ζευγάρι χώρισε το 1992, μια χρονιά που η Ελισάβετ χαρακτήρισε «καταστροφική». 

Υπολογίζεται πως τον γάμο παρακολούθησαν 750 εκατομμύρια τηλεθεατές. 

1982

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-14
Φωτ.: ΑΡ

Έναν χρόνο αργότερα, ο Κάρολος και η Νταϊάνα υποδέχονται τον πρώτος τους γιό, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ. Ο Πρίγκιπας Χάρι γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα. 

1996

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-15
Φωτ.: ΑΡ

Ο Νέλσον Μαντέλα επισκέπτεται την Βρετανία για 6 ημέρες για να συναντηθεί με μέλη του Κοινοβουλίου και να υπογραμμίσει το ζήτημα του ρατσισμού.

Η Ελισάβετ φιλοξένησε στο Μπάκιγχαμ τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και αναπτύχθηκε μεγάλη συμπάθεια μεταξύ τους. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Μαντέλα κατάφερε να κάνει την Ελισάβετ να χορέψει σε πάρτυ στο Royal Albert Hall. 

1997

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-16
Το όχημα στο οποίο επέβαινε η Νταϊνα στην μοιραία αυτή διαδρομή. Φωτ.: ΑΡ

Η Νταϊάνα σκοτώνεται σε τροχαίο στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου του 1997, συγκλονίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη. 

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-17
Από αριστέρα προς τα δεξιά: ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο Πρίγκιπας Χάρι και ο Κάρολος. Φωτ.: ΑΡ

Υπήρξε το ίσως πιο αγαπητό πρόσωπο που πέρασε ποτέ από το Παλάτι. Τα λουλούδια που άφησε ο κόσμος έξω από το Παλάτι του Κένσινγκτον μιλούν από μόνα τους. 

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-18
Φωτ.: ΑΡ

Η Ελισάβετ δήλωσε για τον θάνατο της Νταϊάνα: «Όποιος γνώριζε την Νταϊάνα, δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Εκατομμύρια άλλοι που δεν την συνάντησαν αλλά ένιωθαν σαν να την ξέρουν, θα την θυμούνται. Έχουμε προσπαθήσει όλοι με τον διαφορετικό μας τρόπο να το διαχειριστούμε». 

Είπε επιπλέον πως «ήταν ένας εξαίρετος και χαρισματικός άνθρωπος. Στα καλά και τα κακά, ποτέ δεν έχασε την ικανότητά της να χαμογελά και να γελά, να εμπνέει άλλους με την ζεστασιά και την καλοσύνη της».

2007

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-19
Φωτ.: ΑΡ

Μια χρονιά με δύο επετείους και ένα ρεκόρ για την Ελισάβετ: έγινε η γηραιότερη ως τότε μονάρχης που έχει περάσει από τον θρόνο, ενώ συμπλήρωσε 60 χρόνια γάμου με τον Φίλιππο. Ταυτόχρονα, εκφώνησε τον 50ο ετήσιο χριστουγεννιάτικο λόγο της -τον οποίο ανέβασε για πρώτη φορά στου YouTube.

2011

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-20
Φωτ.: ΑΡ

Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ παντρεύεται την Κέιτ Μίντλετον.

2012 

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-21
Φωτ.: ΑΡ

Η χρονιά που η Ελισάβετ γιόρτασε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο με 60 χρόνια στον θρόνο, ήταν και η χρονιά που το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλλον κανείς δεν περίμενε να δει στην Τελετή Έναρξης την Ελισάβετ να «συμπρωταγωνιστεί» σε βίντεο με τον πιο γνωστό πράκτορα της Βρετανίας, δηλαδή τον 007. Ο Ντάνιελ Κρεγκ ανέλαβε κι εκεί τον ρόλο που ενσάρκωσε στις τελευταίες 5 ταινίες «Τζέιμς Μποντ». 

2013

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-22
Φωτ.: ΑΡ

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον καλωσορίζουν το πρώτο τους παιδί, τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Δύο χρόνια αργότερα, γεννιέται και η Πριγκίπισσα Σαρλότ. To 2018 γεννήθηκε το τρίτο τους παιδί, ο Πρίγκιπας Λούις. 

2018 

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-23
Φωτ.: ΑΡ

Η Πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται την Μέγκαν Μαρκλ. Έναν χρόνο αργότερα φέρνουν στον κόσμο τον γιο τους Άρτσι, και το 2021 την Λίλιμπετ, που πήρε το όνομά της από την Βασίλισσα Ελισάβετ. 

2020

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-24
Ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ σε συνέντευξή τους στην Όπρα Γουίνφρεϊ. Φωτ.: ΑΡ

Σε μια απόφαση εξαιρετικά «επαναστατική» για το Παλάτι, ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισαν να απαρνηθούν τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια.

Η Βασίλισσα δήλωσε για την απομάκρυνσή τους: «Παρ’ όλο που θα προτιμούσαμε να έχουν παραμείνει πλήρως Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή σαν οικογένεια, όσο παραμένουν ένα άξιο κομμάτι της οικογένειάς μου».

2021

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-25
Φωτ.: ΑΡ

Στις 9 Απριλίου του 2021 ο Φίλιππος πέθανε στα 99 του χρόνια. Η Ελισάβετ ήταν παντρεμένη μαζί του για 73 ολόκληρα χρόνια. Λόγω της πανδημίας, στην κηδεία παραβρέθηκαν μόνο λίγα άτομα της οικογένειας, με την Ελισάβετ μάλιστα να κάθεται μόνη της. 

2022

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ-26
Φωτ.: ΑΡ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ -και ολόκληρη η Βρετανία- γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, συμπληρώνοντας 7 δεκαετίες στον θρόνο. Οι επίσημοι εορτασμοί θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 5 Ιουνίου. Ήδη βέβαια είδαμε το Στόουνχετζ να φωτίζεται με 7 φωτογραφίες της Ελισάβετ, μία για κάθε δεκαετία της στον θρόνο. 

Η Λιζ Τρας εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών και άρα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Για τον διορισμό της, η Ελισάβετ την υποδέχεται στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία στις 6 Σεπτεμβρίου και «σπάει» έτσι ένα πρωτόκολλο δεκαετιών, μιας και όλοι οι διορισμοί των πρωθυπουργών της Βρετανίας, από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας έχουν γίνει στο Λονδίνο και παλάτι του Μπάκιγχαμ, με μία μόνο εξαίρεση: το 1908 ο Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ χρειάστηκε να ταξιδέψει στην γαλλική πόλη Μπιαρίτζ για να τον διορίσει ο Εδουάρδος Ζ’. Αυτή είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ. 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ πεθαίνει στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κάστρο του Μπαλμόραλ. Με την ανακοίνωση του θανάτου της, μπαίνει μπρος η Επιχείρηση Μονόκερως για τη μεταφορά της με τρένο ή αεροπλάνο στη βρετανική πρωτεύουσα. Πριν από την αναχώρησή της, η σορός της θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επιμνημόσυνες διακηρύξεις θα διαβαστούν σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή