Κροατία: Aνακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού

Κροατία: Aνακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού

Η Κροατία θα ορίσει ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρισμού από την 1η Οκτωβρίου έως την 1η Μαρτίου προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κροατία θα ορίσει ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρισμού από την 1η Οκτωβρίου έως την 1η Μαρτίου προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Κροατία, που αναμένεται να γίνει μέλος της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, κατέρριψε υψηλό ρεκόρ 12,3% σε ετήσια βάση.

Ο Πλένκοβιτς είπε πως η τιμή του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά θα φθάσει κατ΄ανώτατο όριο τα 59 ευρώ την μεγαβατώρα και τα 88 ευρώ τη μεγαβατώρα ανάλογα με την εξάμηνη κατανάλωση.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια καθώς η χώρα υφίσταται τον αντίκτυπο των παγκόσμιων κρίσεων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια υπερθέρμανση και την πανδημία της COVID-19.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας ενισχύει την ανθεκτικότητά μας και μας επιτρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», είπε ο Πλένκοβιτς.

Για τα σχολεία, τα μουσεία, τα νοσοκομεία και άλλους δημόσιους θεσμούς, η ανώτατη τιμή θα είναι τα 62 ευρώ τη μεγαβατώρα. Για τις εταιρίες, οι τιμές θα ποικίλλουν από 180 έως 230 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση στο Ζάγκρεμπ είχε ήδη αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου έως την 1η Απριλίου.

Η Κροατία εισάγει το 45% των ετήσιων αναγκών της σε ηλεκτρισμό και περίπου το 77% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Ο Πλένκοβιτς δήλωσε πως η κυβέρνηση θα μειώσει επίσης τις τιμές σε βασικά τρόφιμα περιλαμβανομένης της ζάχαρης, του μαγειρικού ελαίου, του χοιρινού και του κοτόπουλου.

Θα παράσχει επίσης οικονομική βοήθεια στους συνταξιούχους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Η οικονομία του νεότερου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγεθύνθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση είπε πως αναμένει να αναπτυχθεί περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο κυρίως λόγω του τουρισμού που ισοδυναμεί περίπου με το 20% του ΑΕΠ της Κροατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT