Ινδία: Περιορίζει τις εξαγωγές ρυζιού

Ινδία: Περιορίζει τις εξαγωγές ρυζιού

Η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές πολλών ποικιλιών ρυζιού σήμερα, προχωρώντας σε μια κίνηση που ενδέχεται να επηρεάσει την παγκόσμια αγορά.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές πολλών ποικιλιών ρυζιού σήμερα, σε μια κίνηση που ενδέχεται να επηρεάσει την παγκόσμια αγορά, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ινδία, που ξεχωρίζει ως ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο καθώς ελέγχει περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε μια σειρά από είδη ρυζιού, αφήνοντας ωστόσο εκτός αυτών το ρύζι μπασμάτι.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας ανακοίνωσε την εν λόγω κίνηση αργά την Πέμπτη, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιστάσεις που καθιστούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει λάβει μέτρα με το βλέμμα στραμμένο στην επισιτιστική ασφάλεια και στον πληθωρισμό.

Οι βροχοπτώσεις στην Ινδία δεν ήταν οι ομαλές φέτος, εγείροντας ανησυχίες για μείωση της παραγωγής ρυζιού και υψηλότερες τιμές των τροφίμων σε μια εποχή που το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων αυξάνεται.

Ο πληθωρισμός κινείται περίπου στο 7%, πάνω από τον στόχο του 4% με 6% που έχει θέσει η Reserve Bank of India η οποία αύξησε τα επιτόκια δανεισμού τρεις φορές φέτος σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές.

Η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού και ζάχαρης φέτος αλλά δεν είχε κάνει το ίδιο και για το ρύζι.

Η Ινδία εξήγαγε ρύζι αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2020 – 2021.

Το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη είναι οι αμέσως επόμενοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ρυζιού διεθνώς και αυτοί αναμένεται να αυξήσουν τις δικές τους εξαγωγές.

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή