Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς

Ο Κάρολος ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς και δεσμεύτηκε ότι θα αφιερώσει τη ζωή του στην εκτέλεση των καθηκόντων του

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρα του, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, με το όνομα Κάρολος Γ΄.

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.

Είχε προηγηθεί μια τελετή στο παλάτι Σεντ Τζέιμς, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Διαδοχής και πριν από την ανακήρυξη του Καρόλου ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η τελετή αυτή μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από την τηλεόραση.

«Όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί», είπε ο βασιλιάς Κάρολος, ξεκινώντας την ομιλία του. «Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη στη διάρκεια και την αφοσίωσή της. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς, των καθηκόντων και των ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα», πρόσθεσε.

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-1
King Charles III | Titina Chalmatzi – Τιτίνα Χαλματζή

«Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου», πρόσθεσε.

Ο Κάρολος αναφέρθηκε στη σύζυγό του Καμίλα: «Με ενθαρρύνει βαθιά η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου».

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Κατόπιν, ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε τον όρκο και οι παριστάμενοι υπέγραψαν ως μάρτυρες.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και έξι πρώην πρωθυπουργοί: Ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά.

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.


Live το πρόγραμμα του SkyNews


Στον προαύλιο χώρο, το άγημα σάλπισε τον εθνικό ύμνο «Ο θεός σώζει τον βασιλιά» (God Save The King) κι ακολούθησαν επευφημίες «για την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά».

Ο επικεφαλής του αγήματος φώναζε: «τρεις επευφημίες για τον βασιλιά, Hip-Hip». Οι άνδρες του αγήματος, απαντούσαν, λέγοντας: «Hooray», υψώνοντας τα μεγάλα μαύρα καπέλα τους, που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα.

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-2
Daniel LEAL/Pool via REUTERS

Πολίτες έγιναν δεκτοί στον προαύλιο χώρο του Friary Court προκειμένου να γίνουν μάρτυρες στην ανακήρυξη του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-3
Richard Heathcote/Pool via REUTERS

Ακολούθησαν 41 κανονιοβολισμοί στο Χάιντ Παρκ και 62 στον Πύργο του Λονδίνου για να σηματοδοτήσουν την άνοδο του Βασιλιά.

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-4
REUTERS/Lee Smith

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-5
REUTERS/Maja Smiejkowska


Καρέ – καρέ

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-6
Jonathan Brady/NYT

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-7
BBC

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-8
BBC

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-9
Παρόντες έξι πρώην πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας/AP

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-10
Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-11
Jonathan Brady/Pool via REUTERS

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-12
Reuters

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-13
REUTERS/Maja Smiejkowska

Ο Κάρολος Γ’ ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς-14
REUTERS/Maja Smiejkowska


Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους “God save the King” (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το”God save the Queen” (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952. 

Νωρίτερα, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή