Τους μύθους του Πούτιν διαλύει η υποχώρηση των Ρώσων

Τους μύθους του Πούτιν διαλύει η υποχώρηση των Ρώσων

Νέα γεωπολιτική πρόκληση δημιουργούν οι ρωσικές ήττες για τον πρόεδρο Πούτιν, πλήττοντας την εικόνα αποτελεσματικότητας και ισχύος που έχτισε τις δύο τελευταίες δεκαετίες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα γεωπολιτική πρόκληση δημιουργούν οι ρωσικές ήττες για τον πρόεδρο Πούτιν, πλήττοντας την εικόνα αποτελεσματικότητας και ισχύος που έχτισε τις δύο τελευταίες δεκαετίες. «Η ισχύς είναι η μόνη πηγή νομιμοποίησης του Πούτιν.

Σε μια περίπτωση, όπως αυτή, που αποδεικνύεται ανίσχυρος, η νομιμοποίησή του θα εκμηδενισθεί», λέει ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην κειμενογράφος του Πούτιν, που ζει σήμερα στο Ισραήλ.

Παρά τη δεδομένη υπεροπλία της Ρωσίας, οι πρόσφατες αποτυχίες προκαλούν τριγμούς στη ρωσική άρχουσα τάξη. Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, που έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στο πλευρό των Ρώσων, κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «σφάλματα» και ολιγωρία ενημέρωσης του κοινού. Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, επικεφαλής φιλοπουτινικού κόμματος στη Δούμα, επέκρινε τις Αρχές για τους δημοτικούς εορτασμούς στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η Ρωσία στον πόλεμο.

Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η τάση του Πούτιν να παραπλανά τους Ρώσους. Οι αποκαλύψεις για τις ρωσικές δυσκολίες διαψεύδουν το αφήγημα του Κρεμλίνου περί αήττητου ρωσικού στρατού, διαβρωμένης από τη διαφθορά Ουκρανίας και του Πούτιν ως μεγάλου στρατηγικού νου. Για την ώρα, οι υποστηρικτές του πολέμου στρέφουν την οργή τους για τις τελευταίες ήττες στους γραφειοκράτες της Μόσχας και τη στρατιωτική διοίκηση.

Ανησυχητικά είναι, όμως, τα σημάδια δυσαρέσκειας που προέρχονται από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, πολλοί χρήστες της οποίας προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Πούτιν στις εκλογές του 2024. Η οργή ήταν εμφανής ακόμη και στη Μόσχα, την οποία οι Αρχές προσπαθούν συνειδητά να προστατεύσουν από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Οι δυσκολίες διαψεύδουν το αφήγημα του Κρεμλίνου περί αήττητου ρωσικού στρατού, διαβρωμένης από τη διαφθορά Ουκρανίας και του Πούτιν ως μεγάλου στρατηγικού νου.

Η απόφαση του Πούτιν να χαρακτηρίσει τον πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βασίστηκε στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα είχε μικρή χρονική διάρκεια και ότι η Ρωσία θα νικούσε εύκολα. Την Κυριακή οι κάτοικοι της Μόσχας είδαν τα πρώτα σημάδια ότι το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κριτική για απόκρυψη της πραγματικότητας. Ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων ξεκίνησε την εκφώνηση ως εξής: «Κάτω από τις επιθέσεις αριθμητικά υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων, ο συμμαχικός στρατός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει οικισμούς που είχαν ελευθερωθεί».

Ηταν μια από τις σπάνιες φορές, που φιλοπουτινικό μέσο ενημέρωσης παραδέχθηκε ότι ρωσικά στρατιωτικά τμήματα μπορούν να ηττηθούν από ουκρανικές δυνάμεις. Η απόφαση του Κρεμλίνου να μη διατάξει έστω και μερική επιστράτευση εφέδρων σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται συχνά αντιμέτωπες με ισχυρότερα ουκρανικά τμήματα.

Συνάντηση με τον Σι

Το πολιτικό πλήγμα που ενδεχομένως υπέστη ο Πούτιν εξαιτίας των προβλημάτων στα πεδία των μαχών της περασμένης εβδομάδας θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την ικανότητά του να αντιστρέψει την επιχειρησιακή εικόνα και να συνεχίσει να προστατεύει τους υπηκόους του από τις επιπτώσεις των δυτικών οικονομικών κυρώσεων. Αργότερα αυτή την εβδομάδα ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή και να προστατευθεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή