Ανάλυση CNN: Πώς οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του ρωσικού στρατού

Ανάλυση CNN: Πώς οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του ρωσικού στρατού

Τα προβλήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επιτρέπουν στους υπερασπιστές της Ουκρανίας να προελαύνουν

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε πέντε μέρες, από την περασμένη Τετάρτη ως την Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις απώλεσαν τουλάχιστον 338 κομμάτια σημαντικού στρατιωτικού υλικού – από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τανκς και φορτηγά – καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με αριθμούς από τον ιστότοπο πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπήκαν σε ρωσικά εδάφη σε μια επίθεση που έχει καταπλήξει τους Ρώσους με την ταχύτητα και το εύρος της.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είχαν ανακαταληφθεί από τις δυνάμεις της χώρας του από τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Από την Τετάρτη, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει έδαφος τουλάχιστον διπλάσιο από το ευρύτερο Λονδίνου», δήλωσε τη Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν φεύγουν ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα με ό,τι μέσο μπορούν να βρουν, ακόμη και παίρνοντας αυτοκίνητα από τον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές που είχαν καταλάβει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Αυτές οι ρωσικές απώλειες συνιστούν τη συσσώρευση ενός πλήθους υπαρχόντων προβλημάτων, καθώς τώρα οι Ρώσοι συγκρούονται μετωπικά με έναν ουκρανικό στρατό που ήταν υπομονετικός, μεθοδικός και εμποτισμένος με δισεκατομμύρια δολάρια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στον οποίον η Ρωσία δεν μπορεί να αντισταθεί. Και χωρίς μια δραστική και δυνητικά αντισυμβατική παρέμβαση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ουκρανικές νίκες είναι πιθανό να επιταχυνθούν, λένε αναλυτές.

Πολλά από τα προβλήματα της Ρωσίας – κακή και άκαμπτη ηγεσία, κακό ηθικό των στρατευμάτων, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη και υλικό που πλήττονται από θέματα συντήρησης – ήταν εμφανή από τα αρχικά στάδια του πολέμου.

Η προβληματική εικόνα του ρωσικού στρατού – συμπεριλαμβανομένων των τανκς που ήταν εύκολη λεία για τα ουκρανικά στρατεύματα εδάφους και των φορτηγών που δεν είχαν τα κατάλληλα ελαστικά για να διασχίσουν το τοπίο της Ουκρανίας – εκτέθηκε γρήγορα από τακτικές ακατάλληλες για τον πόλεμο-αστραπή που είχε σχεδιάσει ο κ. Πούτιν. Έτσι εκείνο το τεράστιο σύνολο ρωσικών οχημάτων, μήκους 65 χιλιομέτρων που κόλλησε βορείως του Κιέβου την άνοιξη σκόρπισε συντετριμμένο από τους Ουκρανούς υπερασπιστές.

Ανάλυση CNN: Πώς οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του ρωσικού στρατού-1
Φωτ.: Reuters

Από τότε οι αναφορές πολλαπλασιάστηκαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σημαντικά προβλήματα ηθικού – κάποιοι φαντάροι δεν ήξεραν καν ότι βρίσκονταν στην Ουκρανία, ή κι αν το ήξεραν, γιατί ήταν εκεί. Στρατιώτες που έχουν μιλήσει στο CNN καθώς και σε άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ελλιπέστατη προετοιμασία και διοικητική μέριμνα, με ελλείψεις σε φαγητό, υπνόσακους και κουβέρτες, ενώ και ο οπλισμός στα χέρια των Ρώσων φαντάρων ήταν από τον καιρό της εισβολής στο Αφγανιστάν (δεκαετία 1980).

Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός προμηθεύεται ολοένα και περισσότερα Δυτικά όπλα, όπως οι σπουδαίοι πύραυλοι HIMARS, που οι Ρώσοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

«Το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας χτυπά τώρα πιθανώς τόσο συχνά διαβάσεις του Δνείπερου που η Ρωσία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επισκευές σε κατεστραμμένες οδικές γέφυρες», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ο Τρεντ Τελένκο, πρώην ελεγκτής ποιοτικού ελέγχου για την Υπηρεσία Διαχείρισης Συμβάσεων Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει μελετήσει τη ρωσική επιμελητεία, είπε στο CNN ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ρουκέτες ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από τις συστοιχίες HIMARS για να απομακρύνουν βασικές μεγάλες ρωσικές αποθήκες όπλων κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.

Ανάλυση CNN: Πώς οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του ρωσικού στρατού-2

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία έπρεπε να χρησιμοποιήσει φορτηγά για να διασκορπίσει στοιχεία πυροβολικού και πυρομαχικά σε μικρότερες αποθήκες, καθιστώντας δυσκολότερη τη διανομή, είπε ο κ. Τελένκο. Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την αστραπιαία αντεπίθεσή της, η Ρωσία δεν μπορούσε να φέρει την κατάλληλη δύναμη πυρός για να αποκρούσει την ουκρανική προέλαση επειδή το πυροβολικό της ήταν τόσο διασκορπισμένο, είπε.

Αλλά το HIMARS και άλλα ισχυρά δυτικά συστήματα πυροβολικού δεν μονοπωλούν τα εύσημα, καθώς συνδυάστηκαν με την ουκρανική στρατηγική και ευρηματικότητα που επίσης εξέθεσαν τον ρωσικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις προς τα νότια για να ενισχύσει τις τάξεις της εν όψει μιας ουκρανικής αντεπίθεσης στη Χερσώνα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και βίντεο με εξοπλισμό που κινείται μέσω της Κριμαίας. Αυτό άνοιξε την πόρτα για τις ουκρανικές δυνάμεις πιο βόρεια.

Η μακρά συζήτηση του Κιέβου και στη συνέχεια η ανακοίνωση μιας επιχείρησης με στόχο την Περιφέρεια της Χερσώνας απέσπασε σημαντικά ρωσικά στρατεύματα μακριά από τους τομείς στους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αποφασιστικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ανάλυση CNN: Πώς οι Ουκρανοί εξέθεσαν τη γύμνια του ρωσικού στρατού-3

Μόλις κινήθηκαν αυτές οι ρωσικές δυνάμεις, ο ουκρανικός στρατός διερεύνησε για αδύνατα σημεία στις ρωσικές γραμμές, είπε ο Μαρκ Χέρτλινγκ, αναλυτής του CNN και πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού.

«Αυτό που μπόρεσαν να κάνουν είναι να πραγματοποιήσουν αναγνώριση με μια μικρή δύναμη για να βρουν πού να πραγματοποιήσουν μια πολύ μεγαλύτερη προώθηση, περνώντας άρματα μάχης και πυροβολικό μέσα από τις τρύπες στο ρωσικό μέτωπο και μετά φτάνοντας στις πίσω περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι», εξήγησε ο κ. Χέρτλινγκ.

Η γρήγορη ρωσική υποχώρηση επέτρεψε στην Ουκρανία να αποσπάσει ρωσικά όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα και προμήθειες σε αυτές τις περιοχές, είπε ο κ. Τελένκο, προσθέτοντας ότι η προσθήκη φορτηγών και τρένων στο ουκρανικό απόθεμα θα επιτρέψει στο Κίεβο να «υπερενισχύσει» την προέλασή του.

Οι αναλυτές έχουν επίσης επισημάνει την έλλειψη ρωσικής αεροπορικής υποστήριξης. Ο Ρίτσαρντ Χούκερ Τζούνιορ, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council), είπε ότι η Ουκρανία έχει συνθέσει μια δύναμη παλαιότερων αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται ήδη στο απόθεμά της με προμήθειες αμερικανικού και γερμανικού εξοπλισμού και «σε μεγάλο βαθμό παραγκώνισε τη ρωσική αεροπορία».

Έτσι πολύ από το έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία σε διάστημα επτά μηνών, με κόστος δεκάδων χιλιάδων ρωσικών απωλειών, χάθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Και οι στρατηγοί της Ρωσίας δεν φαίνεται να έχουν άμεση απάντηση.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή