Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερα όπλα ζητάει από τη Δύση το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερα όπλα ζητάει από τη Δύση το Κίεβο

Συνεχίζεται η προέλαση στο Χάρκοβο, με επόμενο στόχο το Λουγκάνσκ – Για ανακατάληψη 6.000 τ.χλμ. κάνει λόγο ο Ζελένσκι

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη από τις θεαματικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στο βορειοανατολικό μέτωπο κατά την τελευταία εβδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει τη Δύση να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα της ώστε όχι μόνο να διατηρήσει τα πρόσφατα κέρδη της, αλλά και να πετύχει την απελευθέρωση όλων των εδαφών που εξακολουθούν να ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό. Οι πιέσεις στράφηκαν κυρίως προς το Βερολίνο, ενώ από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να βρει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, η οποία θα βασίζεται σε εκεχειρία και πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατόν. Στην 90λεπτη χθεσινή επικοινωνία του με τον Πούτιν έδωσε έμφαση στην ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και τον κάλεσε να εφαρμόσει τη συμφωνία για τα σιτηρά.

«Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε ολόκληρη την περιοχή του Χαρκόβου και, πέρα από αυτήν, όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στο μεταξύ η υφυπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ καθ’ οδόν προς την Μπαλακλάγια, πόλη που απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του έχουν ήδη ανακαταλάβει έκταση 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διπλασιάζοντας τον αριθμό που είχε δοθεί από το ουκρανικό γενικό επιτελείο μία ημέρα νωρίτερα. Στο ίδιο μήνυμα κάλεσε τη Δύση να επιταχύνει τις προμήθειες όπλων προς τη χώρα του, ώστε «να νικήσουμε τη ρωσική τρομοκρατία».

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, τους οποίους επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ουκρανικής αντεπίθεσης, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς να αποφανθεί κανείς αν πρόκειται για αποφασιστικό σημείο καμπής του πολέμου και υπενθυμίζοντας ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν περισσότερο από το 20% του ουκρανικού εδάφους. Οι μάχες συνεχίζονταν χθες σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας του Χαρκόβου, ενώ ο ουκρανικός στρατός δεν ανέφερε καινούργιες επιτυχίες. Πάντως ο Σεργκέι Χαϊντάι, ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται καθ’ ολοκληρίαν από τους Ρώσους, δήλωσε ότι η αντεπίθεση για την απελευθέρωση της επαρχίας του πρέπει να αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Παρά τα πλήγματα στον ρωσικό στρατό και τις πιέσεις, ο Πούτιν δεν σκέφτεται για την ώρα γενική επιστράτευση.

Μία από τις άμεσες προτεραιότητες του Κιέβου είναι η προμήθεια αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων που θεωρούνται αναγκαία για την υπερίσχυση έναντι των Ρώσων. Σε αυτό το φόντο, απογοήτευση προκάλεσε στο Κίεβο η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ότι η κυβέρνησή της δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή να προμηθεύσει «μονομερώς» την Ουκρανία με τανκ Leopard και οχήματα πεζικού Marder, όπως της έχει ζητηθεί, αν και η δήλωσή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρόμοια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό ή νατοϊκό επίπεδο.

Αιχμηρή απάντηση

Η τοποθέτηση της Λάμπρεχτ προκάλεσε ασυνήθιστα αιχμηρή απάντηση από το Κίεβο. «Δυσάρεστα νέα από τη Γερμανία τη στιγμή που η Ουκρανία χρειάζεται Leopard και Marder τώρα για να απελευθερωθεί και να σώσει τον λαό της από τη γενοκτονία», σχολίασε μέσω Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και προσέθεσε: «Ούτε ένα ορθολογικό επιχείρημα, μόνο αφηρημένοι φόβοι και δικαιολογίες. Τι φοβάται το Βερολίνο που δεν το φοβάται το Κίεβο;».

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθούσε να μην έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την πρόσφατη, αρνητική για τη χώρα του, τροπή των συγκρούσεων στην Ουκρανία και να μην έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη για το πώς σκοπεύει να αντιδράσει στη συνέχεια. Χθες, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση» για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί γενική επιστράτευση ώστε να ενισχυθούν οι μαχόμενες ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία διαθέτει περίπου δύο εκατομμύρια εφέδρους, με εμπειρία από τον στρατό στα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η επιστράτευσή τους θα ισοδυναμούσε με ομολογία ότι αυτό που εξελίσσεται στην Ουκρανία δεν είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως λέει το Κρεμλίνο, αλλά κανονικός πόλεμος και μάλιστα πόλεμος που εξελίσσεται άσχημα για τη Μόσχα. Υπέρ της γενικής επιστράτευσης τάχθηκε χθες ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. «Σε τι διαφέρει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τον πόλεμο; Σήμερα η τύχη της Ρωσίας εξαρτάται από τη νίκη στο Ντονμπάς, χρειάζεται γενική επιστράτευση, χρειάζονται εντελώς άλλοι νόμοι», ανέφερε ο Ζιουγκάνοφ με δήλωσή του στην κομματική ιστοσελίδα.

Υποψίες για ιρανικά drones

Ιρανική εμπλοκή στον πόλεμο, στο πλευρό της Ρωσίας, κατήγγειλε χθες το Κίεβο. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επικοινωνιών του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν ιρανικής κατασκευής drone «καμικάζι» στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ, στην επαρχία Χάρκοβο. Από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται ότι το εν λόγω drone μοιάζει με τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και κατά πάσα πιθανότητα καταρρίφθηκε από τους Ουκρανούς προτού πλήξει τον στόχο του. Η Τεχεράνη δεν είχε αντιδράσει μέχρι χθες βράδυ στην καταγγελία του Κιέβου. Τον Ιούλιο, η αμερικανική αντικατασκοπεία προειδοποίησε ότι το Ιράν σχεδίαζε να παραδώσει στη Ρωσία εκατοντάδες drones, ικανά να φέρουν βόμβες. Τότε η Τεχεράνη το αρνήθηκε, αλλά πρόσφατα η στρατιωτική δύναμη του Ιράν «Φρουροί της Επανάστασης» υπερηφανεύτηκε που εξοπλίζει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή