ΗΠΑ: H Μόσχα εξαγόραζε πολιτικούς

ΗΠΑ: H Μόσχα εξαγόραζε πολιτικούς

Αναφέρουν ότι διατέθηκαν 300 εκατ. δολάρια σε 24 χώρες του κόσμου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Μόσχα διέθεσε μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε 24 χώρες από το 2014, και σχεδιάζει να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη με στόχο να αποκτήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με σύνοψη έρευνας των μυστικών υπηρεσιών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο σχετικό ντοκουμέντο αναφέρεται ότι η Ρωσία έχει διαθέσει, πιθανότατα, και άλλα ποσά τα οποία δεν ανιχνεύθηκαν.

«Το Κρεμλίνο και οι άνθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτό μετέφεραν αυτά τα κονδύλια για να διαμορφώσουν το πολιτικό περιβάλλον τρίτων χωρών προς όφελός τους. Οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν διαύλους επικοινωνίας με τις χώρες που αποτέλεσαν στόχους, προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες τους για τις ρωσικές δραστηριότητες», αναφέρεται στο ντοκουμέντο. Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. ανέφερε: «Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις επιβεβαίωσε ότι τα πορίσματα για τις ρωσικές δραστηριότητες προέκυψαν από έρευνες των μυστικών υπηρεσιών. Σχολίασε δε ότι η Ρωσία διεξάγει «πόλεμο κατά της εθνικής κυριαρχίας» άλλων χωρών, τον οποίο παραλλήλισε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Για να τους αντιμετωπίσουμε, πρέπει να τους αποκαλύψουμε», προσέθεσε.

Συνεργάτες του Πούτιν

Ν.Δ.: «…Περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα».

Στο ντοκουμέντο κατονομάζονται δύο άνδρες, ο Γεβγκένι Πριγκοζίν και ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, στενοί συνεργάτες του προέδρου Πούτιν, ως άμεσα εμπλεκόμενοι στην εκστρατεία πολιτικού επηρεασμού τρίτων χωρών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι πληρώνουν πολιτικούς με διάφορους τρόπους – σκληρό συνάλλαγμα τοις μετρητοίς, κρυπτονομίσματα, ηλεκτρονικές μεταφορές κονδυλίων, δώρα πολυτελείας. Ενα ευρύ δίκτυο κρατικών επιχειρήσεων, think tanks και άλλων ιδρυμάτων χρησιμοποιείται για να συσκοτίζεται η προέλευση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, σε μια ασιατική χώρα ο Ρώσος πρεσβευτής προσέφερε εκατομμύρια δολάρια σε έναν προεδρικό υποψήφιο. «Η Ρωσία στηρίχθηκε σε κρατικές επιχειρήσεις και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να μεταφέρει με μυστικότητα κονδύλια σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε think tanks και ιδρύματα που είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην Ευρώπη», υποστηρίζει το έγγραφο του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αναφέρει επίσης ότι την τελευταία χρονιά μια προσωπικότητα του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει φιλορωσικά think tanks στην Ευρώπη προς ενίσχυση κομμάτων της άκρας Δεξιάς.

Αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις προσπάθειες της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στα εσωτερικά άλλων χωρών, η συγκεκριμένη έρευνα ήρθε ύστερα από εντολή ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν αυτό το καλοκαίρι, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr