Φόβοι για νέα πολεμική σύρραξη στον Καύκασο

Φόβοι για νέα πολεμική σύρραξη στον Καύκασο

Δεύτερη ημέρα φονικών συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν για δεύτερη κατά σειράν ημέρα οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για έναν νέο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, τη στιγμή που μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Από το βήμα του εθνικού κοινοβουλίου, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανέφερε ότι 105 στρατιώτες της χώρας του είχαν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων, ενώ αναγνώρισε εδαφικά κέρδη των Αζέρων. «Οταν λέμε ότι το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει επίθεση εναντίον της Αρμενίας, αυτό σημαίνει ότι κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών», είπε ο Πασινιάν. Στην ίδια ομιλία του κάλεσε τη Ρωσία, με την οποία η Αρμενία έχει συνάψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, όπως και το υπό ρωσική ηγεμονία Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, να βοηθήσουν ενεργά τη χώρα του.

Οι δύο γειτονικές χώρες διεξήγαγαν πόλεμο έξι εβδομάδων το 2020 για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν επί Σοβιετικής Ενωσης, αλλά κατοικούνταν κυρίως από Αρμενίους και τελούσε υπό τον ντε φάκτο έλεγχο της Αρμενίας). Η σύγκρουση έληξε με νίκη των Αζέρων, που σημείωσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη, ενώ τα όπλα σίγησαν ύστερα από διαμεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία και έστειλε ειρηνευτική δύναμη 2.000 στρατιωτών στην περιοχή.

Εκκληση των Αρμενίων στον Πούτιν για βοήθεια – Μεσολαβητικό ρόλο επιδιώκει να αναλάβει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερεβάν και Μπακού αλληλοκατηγορούνται για τη νέα ανάφλεξη, που ξεκίνησε την Τρίτη στα σύνορα των δύο χωρών. Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τους Αζέρους ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον της λουτρόπολης Γερμούκ, διάσημης σε όλες τις χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση για τα ιαματικά λουτρά της. Από την πλευρά τους, οι Αζέροι υποστήριξαν ότι το πυροβολικό των Αρμενίων βομβάρδισε θέσεις τους στις περιοχές Καλμπατζάρ και Λατσίν, που βρίσκονται κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη σύμμαχό της Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις. Την Τρίτη, η Μόσχα κινήθηκε ταχύτατα, με αποτέλεσμα να συνομολογηθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ωστόσο παραβιάστηκε με τις χθεσινές συγκρούσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «εμπλέκεται προσωπικά» και θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να μειωθούν οι εντάσεις». Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αζέρο ομόλογό του Ιχάν Αλίεφ στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης, στο οποίο συμμετέχει και η Κίνα.

Στην ίδια σύνοδο, ο Πούτιν θα συζητήσει τις εξελίξεις στον Καύκασο με τον Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Αζερμπαϊτζάν. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Ρωσία είτε «να ανακατέψει το τσουκάλι» ώστε να αποπροσανατολίσει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία είτε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να αναδειχθεί ως ειρηνοποιός, κερδίζοντας σε επιρροή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή