Nordic Monitor: Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τα Bayraktar με χημικά όπλα

Nordic Monitor: Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τα Bayraktar με χημικά όπλα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα, αναφέρει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που υπεκλάπησαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina εμπλέκεται σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν σε χημικό-βιολογικό πόλεμο κατόπιν αιτήματος της Κιέβου. Τους ισχυρισμούς αυτούς, ωστόσο, απορρίπτει η Τουρκία.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικά χαρακτηριστικά για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών πληγμάτων αεροπορικώς. Πέρυσι, η Ουκρανία έστειλε αίτημα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Εάν είναι εξοπλισμένα με τέτοιο σύστημα και έχουν εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας» σημειώνει η Ρωσία.

Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστηρίζει πως: «Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλo».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, η Μόσχα τονίζει ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή