Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε πυρηνικό σταθμό καταγγέλλει το Κίεβο – Δεν υπέστησαν ζημιές οι αντιδραστήρες

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε πυρηνικό σταθμό καταγγέλλει το Κίεβο – Δεν υπέστησαν ζημιές οι αντιδραστήρες

Η επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινό υδροηλεκτρικό σταθμό και γραμμές μεταφοράς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό του Πιβντενουκραΐνσκ στην περιφέρεια του Μικολάιβ, στα νότια της Ουκρανίας, ωστόσο οι αντιδραστήρες του δεν έχουν υποστεί ζημιές και λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από τους αντιδραστήρες και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια του πυρηνικού σταθμού, ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινό υδροηλεκτρικό σταθμό και γραμμές του δικτύου παροχής, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία. «Προς το παρόν, και οι τρεις μονάδες του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού του Πιβντενουκραΐνσκ λειτουργούν κανονικά. Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ του προσωπικού του σταθμού», σύμφωνα με την Energoatom.

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο όλον τον κόσμο. Πρέπει να το σταματήσουμε προτού να είναι πολύ αργά», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σχόλιό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Προς το παρόν, η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει στις κατηγορίες αυτές από την Ουκρανία. Η περιφέρεια του Μικολάιβ βομβαρδίζεται συνεχώς με ρουκέτες από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια -ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μικολάιβ- είχε σταματήσει να λειτουργεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα λόγω ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Κίεβο, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή πυρηνική καταστροφή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μια την άλλη για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αλλά λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και διακοπές στις γραμμές ηλεκτροδότησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι η μία από τις τέσσερις κύριες γραμμές παροχής ρεύματος στον σταθμό της Ζαπορίζια επισκευάστηκε και τροφοδοτεί ξανά τον σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο.

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός μπαίνει στο Ντονμπάς

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσουν οι μάχες για την ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν από τη Ρωσία καθώς το Κίεβο ανέφερε ότι τα στρατεύματά του είχαν προχωρήσει στην ανατολική όχθη του ποταμού Όσκιλ, απειλώντας τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στο Ντονμπάς.

Επιπλέον, η νότια διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι εξαπέλυσε πλήγματα σε ένα σταθμό ραντάρ κοντά στη Χερσώνα και σε μια διάβαση πλωτού κοντά στη Νόβα Καχόβκα, ανατολικά της Χερσώνας, όπου η ουκρανική αντεπίθεση έχει επικεντρωθεί στην κατάργηση γεφυρών στους ποταμούς Ντνίπρο και Ονιχουλέτς.

Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκόπησε πόλεις και χωριά σε όλες τις γραμμές του μετώπου στα ανατολικά και νότια την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής υποδομής στην πόλη Ζαπορίζια, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η Βρετανία είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν διευρύνει τα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές μετά από αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και είναι πιθανό να επεκτείνουν περαιτέρω τους στόχους τους.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή