Οι Πολωνοί άνοιξαν κανάλι ανεξαρτησίας

Οι Πολωνοί άνοιξαν κανάλι ανεξαρτησίας

Κατασκεύασαν διώρυγα που θα επιτρέπει στα πλοία να διασχίζουν τη Βαλτική χωρίς την άδεια των Ρώσων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι ανέμιζαν τα ερυθρόλευκα σημαιάκια της Πολωνίας, αψηφώντας τη βροχή, στη βορειοανατολική ακτή της χώρας, το περασμένο Σάββατο, παρακολουθώντας το σκάφος του λιμενικού Zodiac II να διαπλέει –και να εγκαινιάζει– μια καινούργια διώρυγα, υψηλής πολιτικής και συμβολικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η επίσημη τελετή των εγκαινίων, όπου παρευρέθη η πολιτική ηγεσία της χώρας, πραγματοποιήθηκε την ημέρα που συμπληρώνονταν 83 χρόνια από την εισβολή των Σοβιετικών στην Πολωνία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νέα διώρυγα

Η καινούργια διώρυγα, η κατασκευή της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, διασχίζει τη χερσαία λωρίδα που μέχρι χθες χώριζε τον κόλπο του Γκντανσκ από τη λιμνοθάλασσα του Βιστούλα, γνωστή και ως κόλπο του Καλίνινγκραντ. Δεδομένου ότι το Καλίνινγκραντ είναι ρωσικό έδαφος (θύλακος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανάμεσα στην Πολωνία και στη Λιθουανία), τα πλοία που ήθελαν να φύγουν από το Γκντανσκ για να πάνε στο Ελμπλαγκ ή σε άλλα πολωνικά λιμάνια του βορειοανατολικού άκρου της χώρας, χρειάζονταν ρωσική άδεια, κάτι που δεν θα είναι αναγκαίο μετά τη διάνοιξη της διώρυγας.

«Η ιδέα ήταν να ανοίξουμε αυτή τη διώρυγα και να μη χρειαζόμαστε στο εξής άδεια από μια χώρα που δεν είναι φιλική απέναντί μας και της οποίας οι κυβερνώντες δεν διστάζουν να επιτίθενται σε άλλους και να τους υποτάσσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, για να προσθέσει: «Ενα κράτος που συνειδητοποιεί το δυναμικό του, την ιστορία του και τη σημασία του, δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξάρτησης».

Οχι για φορτηγά

Η κατασκευή της διώρυγας ξεκίνησε το 2019 και έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 420 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τα φορτηγά πλοία δεν μπορούν ακόμη να τη διασχίσουν, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η διώρυγα θα πρέπει να έχει αποκτήσει βάθος πέντε μέτρων. Τα επιπλέον έξοδα που θα χρειαστεί να καταβληθούν αποτελούν αιτία εντάσεων μεταξύ της εθνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθη και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος, εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Κατσίνσκι υποσχέθηκε ότι από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί η διώρυγα «θα τεθούν οι βάσεις για να αποκτήσουμε ένα τέταρτο μεγάλο λιμάνι, το Ελμπλαγκ, και θα υπάρξουν κίνητρα για την αξιοποίηση αυτής της γης». Στις προσδοκίες των κυβερνώντων σημαντική θέση κατέχει η μείωση της ανεργίας, η οποία στην περιοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο. Από την πλευρά του, ο Αντρέι Ντούντα προέβλεψε ότι με τη λειτουργία της διώρυγας θα δημιουργηθούν πόλεις και λιμάνια στην περιοχή της λιμνοθάλασσας χάρη στην τόνωση του εμπορίου και του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή