Ευλογιά των πιθήκων: Εν μέσω καραντίνας, έφθασε και στην Κίνα

Ευλογιά των πιθήκων: Εν μέσω καραντίνας, έφθασε και στην Κίνα

Οδηγίες για «αποφυγή σωματικής επαφής με ξένους» έδωσε η Κίνα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων σε κινεζικό έδαφος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Οδηγίες για «αποφυγή σωματικής επαφής με ξένους» έδωσε η Κίνα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων σε κινεζικό έδαφος. Τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού είχαν αποτρέψει μέχρι πρότινος την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, αλλά η νόσος εντοπίσθηκε σε χώρο καραντίνας για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, στην επαρχία Τσονκίνγκ της βορειοδυτικής Κίνας.

«Ενα κρούσμα ξέφυγε από το δίχτυ», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κινεζικού κέντρου πρόληψης λοιμώξεων, Γου Ζενγιού. Πολύ μικρότερες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν καταγράψει 3.500 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από τον Μάιο, ενώ παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 47.600 κρούσματα. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της διάδοσης της νόσου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω καλύτερης πληροφόρησης και έγκαιρης διάγνωσης.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, τα σκληρά υγειονομικά μέτρα, που έχουν αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους από κορωνοϊό, προξένησαν την Κυριακή 27 θανάτους από τροχαίο. Λεωφορείο που μετέφερε 47 ανθρώπους σε εγκαταστάσεις καραντίνας ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προξενώντας τον θάνατο 27 εξ αυτών, στην επαρχία Γκουιζού. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μόλις δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό στην επαρχία αυτή.

Σε επαρχία με μόλις δύο νεκρούς από COVID, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανατροπή λεωφορείου που τους μετέφερε σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Δεν είναι σαφές αν οι επιβάτες, που φορούσαν προστατευτικές στολές, ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, ήταν στενές επαφές κρουσμάτων ή απλώς ένοικοι κτιρίων στα οποία είχε εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Ολες αυτές οι κατηγορίες ατόμων (κρούσματα, στενές επαφές, συγκάτοικοι) μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις καραντίνας, οι οποίες κάποιες φορές απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κατοικία τους. Η επαρχία Γκουιζού ανέφερε 712 κρούσματα το Σάββατο, είχε δηλαδή σχεδόν το 70% όλων των κρουσμάτων της χώρας.

Το τροχαίο βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των θεμάτων προς συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, με εκατομμύρια χρήστες να εκφράζουν οδύνη και οργή, μέχρι που εξαφανίστηκε, πιθανότατα με παρέμβαση των Αρχών.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της «long COVID», των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσησης από κορωνοϊό, έρευνα στο Ισραήλ διαπίστωσε τις ευεργετικές συνέπειες της χρήσης υπερβαρικών θαλάμων οξυγόνου. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, ανέφερε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων εξάντλησης, κατάθλιψης, σωματικού άλγους κτλ. σε ασθενείς που βρίσκονταν σε τέτοιους θαλάμους 90 λεπτά την ημέρα, επί 40 ημέρες. Στα μειονεκτήματα της μελέτης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι μετρήσεις έγιναν μια-δυο εβδομάδες μετά τη λήξη της θεραπείας και άρα δεν είναι σαφές εάν οι ευεργετικές επιπτώσεις έχουν ή όχι διάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή