Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονες διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονες διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα Πούτιν

Κίεβο: Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τις επιχειρήσεις μας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη περί επιστράτευσης συνιστά ανησυχητική κλιμάκωση, και οι απειλές που έκανε σε αυτήν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζίλιαν Κίγκαν στο Sky News.

«Σαφώς είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη γιατί, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – και δεν είμαι σίγουρη ότι ούτε ο ίδιος έχει τον έλεγχο, πραγματικά. Αυτό είναι προφανώς μια κλιμάκωση», είπε.

Στο διάγγελμά του ο Ρώσος ηγεμόνας ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία και τη χρήση «κάθε όπλου στο οπλοστάσιό μας» για την προστασία της χώρας του από αυτό που θεωρεί ως νατοϊκή απειλή.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπογράμμισε ότι οι ανακοινώσεις Πούτιν περί επιστράτευσης είναι μια κακή εξέλιξη, και η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη σε διαβουλεύσεις σχετικά με την επόμενη κίνηση.

Πιο ψύχραιμος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διαταγή επιστράτευσης στη Ρωσία είναι ένδειξη πανικού στο Κρεμλίνο που δεν πρέπει να εκληφθεί ως άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

«Η επιστράτευση, η έκκληση για δημοψηφίσματα, είναι όλα σημάδια πανικού. Η ρητορική του για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και μας αφήνει ψυχρούς», είπε ο κ. Ρούτε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Ψυχρή ήταν κι η υποδοχή του Πεκίνου στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να μπουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες περί της ασφάλειας καθενός από τα εμπλεκόμενη μέρη.

«Εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε κανονικά», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι το διάγγελμα ήταν αναμενόμενο στο περιεχόμενό του, ότι η επιστράτευση που κηρύχθηκε αποτελεί απόδειξη και ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Μόσχα, ενώ χαρακτήρισε τις υπόλοιπες δηλώσεις Πούτιν «ρητορική που αποσκοπεί στο να φορτώσει στη Δύση τον πόλεμο και τα οικονομικά προβλήματα» της Ρωσίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή